Avignon

Samma kväll som jag kom hem från Berlin fick jag träffa de omtalade svenskarna i Aix. De jag bor hos och deras vänner har många gånger pratat om att det kryllar av oss blondablåögda här i trakterna. Hemma hos Etienne bor en av dem, Emilia, och just denna kväll hade hon bjudit över sina kamrater för att laga tacos. Jag och Johannes kom dit efter middagen och jag introducerades till ett gäng trevliga, glada skandinaver. De pluggar franska här, men det tillhör svenskt universitet. Dagen efter denna afton skulle de besöka Avignon och frågade om jag hade lust att hänga på. Bien sûr! Vädret var vackert och värmen välkomnande. Vi promenerade runt på de små och stora gatorna. Stämningen var lugn och staden kändes renare än Aix, husen var inte lika slitna som här. Men Aix är nog min favorit i alla fall.


Vi lunchade på en av uteserveringarna och åt crêpes i parken uppe på palatset, första gången jag mumsar i mig denna franska delikatess. Det kändes som att halva staden utgjordes av det enorma palats som påven bodde i på 1300-talet. Det var pampigt och liknade nästan en borg. Vi gick nedanför, utanför och ovanpå detta jättelika bygge. De många, långa trapporna ledde oss upp till en mysig park och en tjusig utsikt över staden och närområdet. De andra gick in i palatset medan jag och Nicki valde att strosa runt i staden istället, snålade lite på grund av inträdet.


Kris

Min dator är pa tvären, nätverkskortet har lagt av och det är surt som bara den! Sa nu är det ugglepost som gäller! Min nya adress är:

31 rue de la Couronne
131 00 Aix en Provence

Har även varit ambitiös och ordnat nytt mobilnummer: 0033647865772

Har ni nagra tips pa det här nätverkskortsproblemet sa hör gärna av er, helst omgaende. Jag kollar mailen när jag kan!

Kram pa er!

Eurotrip

Så har jag bara några timmar kvar i Berlin. Mari är i skolan och jag befinner mig i hennes rum, bävar för att ta itu med packningen. Självfallet bjöd London på diverse inköp, men jag var duktig att hålla i plånboken i Berlin. Jag är rätt less på att trava runt i ryggsäcken nu, fast tala om att jag fått valuta för den investeringen! Det hade aldrig fungerat att åka till Frankrike med min stora, röda resväska och sedan göra dessa utflytkter med den som bagage. Tacka vet jag min Haglöfs. Efter kameran är den min trognaste vän. Ska bli skönt att komma tillbaka till Frankrike igen, och ännu skönare på måndag då jag äntligen flyttar pick och pack till mitt alldeles egna rum!

Inom loppet av en vecka har jag vistats på Europas tre stormakter. Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Dagarna i London var super. Mycket varmare än i Aix (!) och lite regn, nästan ingenting. Hann träffa alla jag skulle och det var så kul att återse dem igen. De frågar "När flyttar du hem igen?" och syftar på London. Anna sa: "Ohmygod, you're so little! I've forgotten how little you are!" Marc bjöd på mat och gästvänlighet. Han är så otroligt snäll, finns inga gränser. Sov sista natten hos Celine i Richmond. Satt på ett soligt café och fyndade på hmv (fyra filmer jag letat länge för £20!). Jag hann dessutom med ett besök på Victoria&Albert, har aldrig besökt det tidigare. Åh, vad jag kan spendera timmar i museum. Det är nästan lika avkopplande och bra som yoga.

Sen bar det av till Berlin och Mari var bussig och hämtade upp mig på flygplatsen. Det är så sällan någon står där vid utgången och ler mot en, och varje gång vill man ju att någon ska det! "HEEEJ!" Så jag blev jätteglad. Hemma hos henne var inflyttningsfest i full gång, massa tyskar i udda frisyrer och stylat skägg. Både jag och Mari var jättetrötta och satt mest på hennes rum och tryckte i oss chips. De hon bor med är förresten lite lustiga. En har kaniner som hon inte tar hand om. Den ena välte sin vattenskål och den låg där i över ett dygn, tills Mari tog tag i saken. Och i köket ligger en tidning från Greenpeace, yeah right. Berlin är i alla fall precis så kallt som Mari har berättat om. En bitande köld som angriper det allra innersta och jobbar sig utåt i kroppen. Men vi har trotsat kylan och spårvagnat oss runt östra delen av stan. Det är hur stort som helst, och vi har inte ens varit på västsidan! Strosat runt på gatorna och åkt till muren och myst på café. Vi har även ätit kebab (ja, den var god) och varit på judiska museet. Det var ett riktigt bra museum och väldligt synd att vi masade oss dit en timme innan stängning och därför missade dryga hälften. Jag har inte druckit någon öl i detta Beerfestens land. Jag måste ha mognat kraftigt på senare tiden, typ vuxit mig till 60 års ålder eller nånting. Jag värderar att lägga mig i tid och göra ordentliga saker. Supa och röja är liksom passé. Jag var väl egentligen ingen festprinsessa tidigare heller, men jag var minsann lite mera fartfylld än så här. Jag är i alla fall nöjd med mina upplevelser - ångrar ingenting, saknar ingenting.

Food is in the house

Hej pa er fran London!

Marc har internet i lagenheten, sa vi kollar pa Yutubeklipp som hans polare gjort. Jag tillagnar den har till pappa, Edit och kanske framforallt Isak. Tank pa att inte skamma bort Tilly nu, kan fa sina konsekvenser.

Snart blir det matlagning, grabben har kan lasa tankar for innan jag ringde honom var jag sa sjuukt sugen pa indiskt. Och har han inte forberett for en slaende indisk maltid? Men sjalvklart.

http://www.youtube.com/watch?v=NQCwHluBqFc&NR=1


Science

Sverige var först med att acceptera att jorden är rund

Köttbulle

Potatis

Lingon

Chokladboll

Peter Haryson

Det lugna livet

Jag lever som en prinsessa, fast i en skitig studentlägenhet istället för i ett slott. Skillnaden är alltså markant. Här sitter jag på balkongen med solen skinandes på mina bara, bleka (snart inte!) armar med en fancy laptop i knät. I och för sig har den här resan gjort mig till vääärldens datanörd, det är helt och hållet misär. Men jag måste försvara mig själv med att säga att den är ett nödvändigt redskap, i min jakt på lägenhet, i min jakt på biljettbokning och framförallt för att hålla kontakten med er som jag saknar. Sen gör jag ju andra saker också. Var ute och sprang igår, andra gången sen jag kom hit. Bravo Hanna! Kvällarna fylls med sociala aktiviteter med de jag bor hos och deras vänner. Eftersom att jag inte är nån fena i konversationerna blir jag lite som ett bihang i deras omgivning, men det känns att för varje dag kommer jag in i gemenskapen allt mer. Jag tror att det inte är så svårt att hitta vänner, var man än befinner sig på planeten. Fast det gäller att vara både stark och modig. Våga ta sig utanför det trygga och prata med okändisar. Jag tror att det är en själv som sätter ribban. En tjej jag kände i London var väldigt aktiv via internet, och därmed samlade hon på sig en rejäl bekantskapskrets. Jag tror man måste hitta sin metod, för vill man så går det!

Lady of leisure, yes that's me. Imorse vaknade av en obehaglig dröm: Jag jobbade dag på Smultronet (Eriksdal) men det såg såklart ut som ett getto och inte som avdelningen egentligen gör - typiskt drömmar att förvränga allt. Jag hade bokat min London-Berlin-resa men inte tagit ledigt och var orolig att jag inte skulle kunna åka pga av min heltidstjänst och att jag var så sent ute. Jag vaknade och fick aldrig veta huruvida min ledighetsansökan godkändes. Det var så otroligt skönt att vakna upp i verkligheten och veta att JAG JOBBAR INTE. Jag har inga måsten, jag kan gå till höger eller vänster, jag kan göra vad jag vill och behöver inte anpassa mig till nånting annat. Det är vad jag kallar frihet. Tanken slog mig därefter: kommer jag någonsin kunna ha ett fast jobb? Jag trivs som tusan när jag inte vet vad som ska hända imorgon, vikariaten som jag haft har varit toppen (om jag nu måste jobba...) Jag måste hitta ett arbete där jag kan utöva det här frihetsbehovet. Eller så är det bara en ungdomlig fas jag går igenom, att ingenting ska få hålla fast mig och att ingenting ska få styra över mitt liv.

Jag är i alla fall galet tacksam över att jag städat ihop så pass mycket pengar att jag kan glassa här. Och galet tacksam över mina coachsurfers som låter mig sova i deras rum och äta deras mat. Det känns som att de här månaderna enkelt kan fördrivas utan att ha en franskakurs att ta itu med och utan att supa sig aaaspackad i baren varje kväll. Jag avskyr att vara rastlös, så jag försöker hitta saker att syssla med hela tiden. Ändå är jag inte stressad som jag var innan jag åkte. Tror att det är för att här finns mindre att göra (kan inte sy, kan inte baka - finns ingen ugn) och för att JAG JOBBAR INTE. Jag kollar aldrig på klockan, och det tror jag är en bra grej för stressade själar att undvika. Det föder bara ett måste-veta-tiden-behov som växer sig större för varje ögonkast på minutvisaren. Jag känner mig otroligt lugn här. Jag mår bra!


Bokade biljetter och Benjamin

Jag är galet upprymd! Har precis bokat biljetter, på onsdagmorgon bär det av till kära gamla London för att på lördagen resa vidare till Berlin och hälsa på Mari. Det blev såklart mycket dyrare i slutändan än jag tänkt mig, alla dessa extratillägg kan driva vem som helst till vansinne. Jag undrar hur många timmar jag lagt ner på biljettsökning idag, totalt. Jag och Mats har fixat hans romantiska resa (vi firar ett år tillsammans, heckyes), äntligen. Jag ser sjukt mycket fram emot att han ska komma hit. Ohlord.

Mum: Kolla upp vilka strumpbyxor du vill ha, så fixar jag ett inköp. Några juridiska böcker du behöver såhär på sluttampen? Alla blir förresten imponerade när jag säger vad du jobbar med, eller främst att du är jurist. Läkare och jurister, de har högst makt här i samhället. De blir impade av pappas jobb också, inte alldeles lätt att förklara på franska vad han gör, men fransmännen kan mer om lotsar än folk i Sverige.

Åhgud. Hur ska jag kunna sova nu? Jag är alldeles wohooo för att jag ska tillbaka till LoveLondon och upptäcka massa spännande med mångamobilnummerMari. Yahay! Ikväll har jag förresten varit på bio och sett Benjamin Button på franska (!). Jag förstod det mesta, det är helt fantastiskt! Känner att mitt språk utvecklas varje dag. Men det är också en begränsning som gör att det sociala livet blir påfrestande. Jag kan inte delta i diskussioner och konversationerna stannar alltid på ruta ett. Svårt att dyka djupare när ordförrådet är smalt. Men det beror lite på vem man pratar med också. En del är väldigt mån om att vi båda ska göra sig förstådda, så de har tålamod och upprepar meningar ända tills budskapet går fram. Det tycker jag om. Nu ska jag läsa lite i min bok och försöka att varva ner.

Alla Hjärtans Blogg

Woha! Jag ska börja med att litegrann be om ursäkt för det tidigare inlägget, det är kanonlångt jag vet. Men det är en klockren sammanfattning av fem dagar som verkligen och absolut bör läsas. Tänk er, om jag uppdaterat varje dag hade det säkert blivit mycket mer text. So go ahead! Pardon my english här och var, men än är jag inte duktig nog att briljera med franska uttryck. Det kommer väl om någon månad. Fast London-syndromet kanske hänger kvar forever. Förlåt, Mats.

Igår var jag och tittade på ett rum i centralaste centrum. Det är ganska stort med dubbelsäng, skrivbord och stol samt klädskåp. Jag tar det! Den 2 mars flyttas det in och jag har redan börjat spåna på vad jag ska inhandla på IKEA. Ohh, jag längtar. De som vill komma och hälsa på är välkomna, resten är inte det. Jag kommer att bo med en fransman i min ålder, har inte träffat honom än. Han kanske är jätteelak? Annars jagar jag efter ett franskt nummer och planerar att dyka djupare i Aix-kulturen. Tror det finns mycket att upptäcka här, museum, historiska platser och dylikt. Vad gäller mina självstudier i franska har jag ångest över att jag la ner energin när Maggan introducerade oss i passé composé, det är ju en skitviktig del av språket och det kan jag inte! Ah, suck. Men jag har min lilla fickordbok som faktiskt är en bra guide. Har dessutom kommit på att jag ska ge mig själv glosläxa med jämna mellanrum, som under den kära skoltiden. Lyckades knåpa ihop en rejäl lista med ord igår, dags att börja traggla!

Alla hjärtans dag igår. Efter lite bloggresearch har jag kommit underfund med att det är ingenting man firar, men däremot bloggar om. Jag inkluderad. Min lover är för långt bort för att äta god middag och mysa med, så det blev en afton i vänners sällskap istället. Jag är inte särskilt romantiskt lagd och jag och Mats delar åsikten att Valentine är onödigt. Vi tycker ju om varandra alla dagar, så vi behöver inte en särskilt utvald dag för det. Men jag tror ändå att vi hade gjort något om vi varit på samma plats igår. Vi hade nog varit bara vi två och lagat middag. Kanske gjort en vinterutflykt med hembakad morotskaka och grillat korv och druckit varm choklad och värmt oss vid elden när solen lämnat himlen? Min mor och syster var gullegulliga och sms:ade en söt hälsning, det värmde. : ) Men ni måste sluta lämna meddelanden, det dras pengar från mitt kort eftersom jag är i utlandet!! Ajabaja.

Lift till Rivieran

Hittills har det här projektet inte varit särskilt svårt att ro i land. Planen var i och för sig lite diffus, men innebar i stort sett att jag skulle utveckla mina fotokunskaper, mitt kulturella intresse (både praktiskt och mentalt), fila på min franska och - bäras dit vägen bär mig. Här är jag nu, över en vecka har gått i Frankrike och inte trodde jag väl då jag stod på flygplatsen och febrilt packade om min för tunga ryggsäck att jag skulle ha besökt hela franska rivieran vid det här laget. Men livets vändningar går sällan att förutse. Studenterna röstade ja till strejk när Sarkozy meddelade att han vill ändra reformerna inom universiteten. Det innebar oväntad ledighet från skolan och därmed oväntad visit hemma hos Karina - till hennes mors stora glädje och förvåning.
   Raphaël, Karina och jag i Toulon   Gourdon   Jag på toppen av vår vandring vid Gourdon


Jag, Karina och JB (Johannes) började vår resa i måndagskväll och har därefter liftat oss från Aix via Toulon - där vi sov en natt hos Raphaël och promenerade i staden - till hennes föräldrahem i Valbonne. Det har varit vår utgångspunkt på våra impulsiva turer mellan byar och städer, gator och stränder. Vi hade turen att två svenska lyxpensionärer, numera bosatta i dessa rikare delar av Europa, skulle skida i Alperna samma dag som vi ville utflykta i Gourdon. De körde liks via så det tog inte lång tid innan vi var framme vid vårt mål - den lillalilla bergsbyn med sina tokdyra små boutiquer med lokalproducerat och en fantastisk utsikt över solkusten. Nice, Antibes, Cannes - hela raddan. Vi vandrade oss upp på toppen och passerade får och fåraherdar, kullar med doftande lavendel och en gassande sol ovanför. Magnifikt, för att sammanfatta alla intryck. Snötäckta toppar och i motsatt riktning skimrande blågrönt hav utmed varma stränder. Magnifikt.


Vi liftade oss vidare till Antibes där vi promenerade längsmed havet och de äldre gatorna. Besökte slottet där Picasso verkat under 40-talet och som numera utgör ett museum för både hans och andras konst. Jag har besökt två Picasso-museum under loppet av mindre än en vecka, kan ändå inte sluta förundras över denna man. Simplare motiv går inte att hitta - en get, en fet kvinna med hatt, en fisk och en citron. Med kolkrita drar han enkla konturer och ändå är det så pass snyggt att det går att ställa ut. Kubismen i sig är genial, men allt det andra också. Det som kommer i skymundan; färgerna, formerna och figurerna. Picasso misslyckas - och det är ändå konst. Både vackert och intressant att se på.


Picasso   Promenad i Juan les Pins 

Jag skulle kunna skriva en hel blogg om honom, tror jag sätter punkt där och tar oss vidare med buss (!) till Juan les Pins. Busspriserna kring kusten är helt otroliga - 1€. Vi hoppade av och promenerade längsmed havet när solen dök ner. Höga plank dolde multimiljonärsvillorna bakom och vi fantiserade om vilka som bodde där - George Clooney? Vi blev ständigt omkörda av joggare i exklusiva sport-outfits och nådde slutligen centrum där dyr restaurang ersattes av dyr klädbutik som i sin tur ersattes av dyrt café. Vi lyckades hitta ett litet italienskt ställe med humana priser. Inga klagomål på vare sig pastan eller tiramisun.


Dag 2 steg vi upp relativt tidigt och mamma Brigitte (gud, vilken härlig människa! Yogalärare dessutom, stort plus i kanten. Hon är det mest levande jag träffat, vild och harmonisk på samma gång.) körde oss till allihop till Cannes där vi promenerade till palatset där filmfestivalen tar plats i maj varje år. Vi tittade på stjärnornas handavtryck på marken och tog kort på mig a.k.a. Austin Powers-brud. Sedan tog färjan oss över det blågröna vattnet till les îles de Lérins där vi klättrade upp i ett flertal våningar högt och supergammalt kloster. (Pappa, du hade nog inte pallat höjden...) Luften var frisk och utsikten kanon. Det är så vackert med bergen och havets horisont som omger alltihop. Öns enda restaurang har tidigare varit mysig och human, men nu förvandlats till ett svindyrt glassigt ställe med otrevlig personal och falsk atmosfär. Inredningen var inte så kool som den tycktes påskina och jag undrade om barnfamiljerna fick lov att peja full price (20€) för sina ungar också. Vi var bara ute efter en liten fikapaus och Karina idkade hämnd pga priserna genom att låta kaffekopp och tesked slinka ner i hennes tygväska. "C'est trop cher!" muttrade hon irriterat. Tillbaka med färjan över det böljande blå och en liten promenix upp till slottet som ser ner på lyxlivet och fattigdomen i denna något konstgjorda stad; Cannes. These shoes are made for walking, I tell you! Jag, Karina och hennes mamma har Converse, i olika färger. JB tar det kool I ett par loafers. Han är väldigt vuxen av sig, han och Brigitte borde typ byta ålder, hehe.

m i sin tur ersattes av dyrt café. Vi lyckades hitta ett litet italienskt ställe med humana priser. Inga klagomål på vare sig pastan eller tiramisun.


Dag 2 steg vi upp relativt tidigt och mamma Brigitte (gud, vilken härlig människa! Yogalärare dessutom, stort plus i kanten. Hon är det mest levande jag träffat, vild och harmonisk på samma gång.) körde oss till allihop till Cannes där vi promenerade till palatset där filmfestivalen tar plats i maj varje år. Vi tittade på stjärnornas handavtryck på marken och tog kort på mig a.k.a. Austin Powers-brud. Sedan tog färjan oss över det blågröna vattnet till les îles de Lérins där vi klättrade upp i ett flertal våningar högt och supergammalt kloster. (Pappa, du hade nog inte pallat höjden...) Luften var frisk och utsikten kanon. Det är så vackert med bergen och havets horisont som omger alltihop. Öns enda restaurang har tidigare varit mysig och human, men nu förvandlats till ett svindyrt glassigt ställe med otrevlig personal och falsk atmosfär. Inredningen var inte så kool som den tycktes påskina och jag undrade om barnfamiljerna fick lov att peja full price (20€) för sina ungar också. Vi var bara ute efter en liten fikapaus och Karina idkade hämnd pga priserna genom att låta kaffekopp och tesked slinka ner i hennes tygväska. "C'est trop cher!" muttrade hon irriterat. Tillbaka med färjan över det böljande blå och en liten promenix upp till slottet som ser ner på lyxlivet och fattigdomen i denna något konstgjorda stad; Cannes. These shoes are made for walking, I tell you! Jag, Karina och hennes mamma har Converse, i olika färger. JB tar det kool I ett par loafers. Han är väldigt vuxen av sig, han och Brigitte borde typ byta ålder, hehe.
Hanna och Austin   Utsikt från slottet   Utsikt från slottet   Utsikt över Cannes


Efter utsikten över filmstaden tog vi tåget utmed kusten och steg av i ett regnigt och iskallt Nice. Inte rätt intryck av den staden. Vi var inte laddade för oväder så vi gick förbi Avenyns alla affärer och tog sedan bussen till Sofia Antipolis där vi liftade oss tillbaka till Valbonne. Förbindelserna är inte alltför bra mellan alla de små höjdpunkter som finns att besöka, därav har liftkulturen vuxit sig stark. Karina berättade att hon och hennes bror ofta liftat istället för att ta bussen till skolan, den går inte särskilt ofta. Det är inte så tokigt sätt att färdas på. De som stannat har ofta varit superglassiga hightech-typer med skinande motorhuv och solglasögon eller cigarett. De har sin stil och sina pengar och det syns och märks. De väjer inte för någon - i dubbel bemärkelse. Trevliga, utåtriktade och med en intressant livshistoria i bagaget.


Väl i Valbonne igen åt vi god köttfärspaj och chokladbollar till efterrätt. Ännu en svensk tradition som gjorde succé. De blev jättefina för i Frankrike finns inget pärlsocker så vitt jag vet. Florsocker, kakao och strössel fungerar lika bra, om inte bättre. Åh, jag har ju glömt att nämna våra frukostar! Efter en natt i Toulon gick Karina och Raphaël till ett boulangeri och köpte croissants och en gigantisk pain au chocolat, typ size limpa. De köpte även apelsiner från matmarknaden som vi alla gick till efter frukosten hemma hos Raph. Där fanns de godaste avocadosarna jag någonsin ätit och någonsin kommer att äta. Om jag kunde, skulle jag ha dem som huvudrätt på mitt bröllop.

Karinas bror Stephan gillade chokladbollarna   Something-else pancakes

Ibland är det dumt att man hör Sverige till. Utbudet av frukt och grönt är inte riktigt vår starka sida. Men Frankrike kan ju slänga sig i väggen vad gäller kött och fisk. Heeeja, Sverige, klapp klapp klapp! Karinas mamma blev helt förfärad när Johannes berättade att i Tyskland äter man de vilda vildsvinen. Jag förklarade på min knaggliga franska, med JB:s hjälp, att djuren är fria och har ett bättre liv än de som lever i boskap. Hon köpte det inte riktigt. Det är så konstigt, folk tycker att det är värre att låta djuren ha sin gilla gång som de är ämnade innan vi tar över handen. Istället för att hålla dem i fångenskap från födsel till tallriksmodell. Nåväl, frukost #2 gjorde JB och Karina american pancakes. Alltså, jag är ingen stjärna på pannkakor i alla former men det där hade jag faktiskt gjort bättre. Smeten var 1) för lös, 2) för osalt, 3) inte spejsad nog - och de hade ändå tillsatt vaniljsocker. American pancakes blev something-else pancakes. Men med nutella och banan blir det mesta gott. Det är något mindre bra jag snappat upp under min korta tid här. Nutella finns för ofta i min närhet och de jag umgås med äter det som vi äter Herrgårdsost. "Ta seden dit man kommer." Ah, vem tusan kom på det?


Tredje frukosten var typ fransk, I guess. Te och juice, ja det kan jag. Men resten? JB åt havregrynen vi lyckats hitta på en stormarknad med mjölk. Ingen höjdare, tycker jag som istället valde vaniljyogurt med styckeförpackad äppelmos. Jag tror att det var tänkt att man ska smaska i sig äppelmosen som den är, men det blir lite väl saftigt. Framdukat på bordet fanns också: smör, jordgubbssylt och nutella. Det fanns även en tysk julfruktkaka, små chokladbiscuits, chokladkex-bars och nåt luftigt smörgösrånsliknande. Inget bröd! Men jag ville inte vara oartig och ba "Hahahahah, vafaan har ni för kultur?! Typ, är ert mål att få högst kolesterolvärde inom regionen?" Kändes fel när man är gäst och dessutom utlänning som är där för att hon gillar att dyka djupare i andra kulturer. Well girl, bon appetit!
I Nice åt vi socca till lunch   Promenade des Anglais   Utsikt från kullen   Uppe på kullen


De andra två frukostarna var likadana som den sistnämnda. Helt galet. Sista dagen åkte vi till Nice och vandrade runt i solskenet. Gick upp till slottet på den lilla kullen och promenerade längs Promenade des Anglais. Vi drack te på det svindyra hotellet Negresco. Att fika där är faktiskt i lagom prisklass, förutom bakverken som ligger på 8€. Restaurangen är inredd som en karusell och varje halvtimme drar tivolimusik igång och hästarna rör på sig. På kvällen gick vi på karnevalen som hägrar i Nice under en veckas tid. Jag konstaterade att karnevaler inte är något för mig. Efter Notting Hill Carnival och den här har jag insett att de bara gynnar små barn och 50-plus kvinnor (de är de som viftar och tjoar mest). Folk kastar konfetti på varandra och det är inte så kul att se på. Följande morgon liftade vi hem oss till Aix en Provence igen och vi hade supertur. Mannen som körde oss var jättetrevlig. Han skulle till Toulon men skjutsade oss ända hem, ungefär en timmes längre körning. Det är så fantastiskt när man träffar på dessa vänliga själar, man blir alldeles glad. All and all, en riktigt bra vecka. Jag är galet nöjd och tacksam över att jag fick hänga med på detta lilla äventyr.

Negresco   Karusellrestaurang   Negresco   Karneval


Bo i bushen?

Om alldeles strax bär det av till Nice med mina husvärdar i några dagar. : )

Var och tittade på ett jättefint och mysigt hus idag, tyvärr 2 mil utanför Aix och sista bussen går vid sjutiden på kvällen. Byn heter Peyrolles och är en söt, väldigt liten och lugn by. Rummet var stort och fint, bohem rakt igenom. Christele som bor där är trevlig, söt och konstnärlig. Åh. Jag lyckas alltid möta halväldre bohemkvinnor när jag är på flygande fot, spännande! Men jag tror jag ska tacka nej. Mitt sociala liv kommer verkligen att bli begränsat, och det var väl inte riktigt tanken med den här resan?


Te

Shit, vad te är vätskedrivande!


Mysiga M

I julklapp fick jag en söt liten adressbok av Anna och via den har jag kommit underfund med att de flesta nära och kära är relaterade till bokstaven M (jag sorterar efter förnamn, efternamn känns så förlegat och oanvänt). Snart är M-sidorna fyllda. Det kan delvis ha att göra med att fröken Mari står för tre av adresserna...

För övrigt har Eriksdal ringt mig fem gånger nu. Varför kan de inte förstå att om man säger att man ska utomlands så far man utomlands? Jag köper inte att de "inte vet om det", för rykten sprids snabbast i världen på det stället. Man behöver inte ens gå dit för att få reda på Eriksdalsskvaller, räcker att smita ut på byn i bara några minuter.

Åhh, jag måste översätta en sån söt grej som hände igår när vi lagade mat. Jag lärde Johannes hur man skakar stekpannan när man steker köttbullar.
"Det är ju jättekul!" sa han lyckligt. "Har du sett 'Amelie'?"
"Ja, självklart!"
"Du vet när de säger, 'Det här är ... , han tycker om att ... ' "
"Ahh, jaa! Haha, 'Det här är Johannes, han tycker om att skaka stekpannan när han steker köttbullar.'"

Krisprolls och kulturkrock

En solig lördag i söder. Tog en promenad åt andra hållet idag och precis som alla andra städer har Aix en utkant med skabbiga supermarkets och bilaffärer. Det var riktigt varm och vårigt, känns som att vistas i ett svenskt april. På en av supermarketserna hittade jag Pågens Krisprolls - vanliga skorpor - och var tvungen att köpa dem för igår sa fransmännen att de kände till dem. Först hajade jag noll, Krisprolls?! De förklarad dem som små, hårda baguetteliknande bröd som vi svenskar äter till frukost. Efter ett tag förstod jag att de menade skorpor, haha, vem säger Krisprolls? Det är ganska kul vad utlänningar kan om ens hemland.

Dagen fortsatte i den svenska flaggans anda. Jag och Johannes lagade köttbullar och potatismos med helt okej brunsås (den blev god, men inte brun). Det var i alla fall väldigt uppskattat. Till efterrätt åt vi nordafrikanska bakverk, de smakade som friterat socker. Det kändes bra att jag stod för middagen. De är så snälla mot mig och jag får bo alldeles gratis och allt. Jag försöker diska och hjälpa till så gott det går, var och en måste bidra med sitt till stacken. Men de verkar tycka att det är kul att jag bor här och säger att jag inte ska stressa med att hitta boende, sweeties. Jag bor hos dem via Couchsurfing.com, vilket innebär att jag får komma och bo hos dem i utbyte mot att jag kan ta emot andra hemma hos mig. Ett väldigt bra sätt att snabbt komma in i livet här. De tipsar om saker att göra och berättar hur saker fungerar.

Jag hade tänkt baka en kladdkaka, men gänget här har ingen ugn så det sket sig. Då kom jag på chokladbollar men tok heller att det går att hitta havregryn! Jag täntke köpa grädde till brunsåsen men det var nästan lika sällsynt. Fann det till slut på den stora skabbiga supermarketen med Krisprollsen, men ett litet paket kostade kring 1,5€ och det kändes lite saftigt. Min familj är lite väl extrem på den punkten, men annars är ju grädde hur vanligt som helst för oss svenskar, vanligare än Krisprolls! Hemma har vi alltid minst ett paket i kylen och kaos bryter ut när lagret tagit slut.

Vi hade en mysig kväll runt middagsbordet. Herman (snubben i röd tröja) gick lös på gitarren och Johannes och Hugo sjöng med för full hals, det var riktigt vackert och jag saknade de musikaliska momenten med er, brudar. Vi måste ta upp våra spontana produktioner till sommaren. Här kommer lite bildbevis på att de personer jag pratar om existerar. Brukar vara lättare att ha ett ansikte på folk man hör talas om, så jag ska redogöra så gott jag kan.

Johannes lagar köttbullar.   Tyska Ann-Sofie, franska Edit och Herman.  Johannes, Herman och Hugo  Johannes och jag

Gästvänlighet och shisha

Dagen deux har till största delen gått åt till att surfa i pyamas på Internets vågor. Jag har febrilt letat lägenhet och fick ett napp från en jag inte minns namnet på. Han och fem andra bor i alla fall i ett hus med pool (!) en halvtimmes bilfärd utanför Aix, det kändes lite avigt till. Men jag blev inbjuden till framtida fester och umgänge i alla fall. Han frågade på dålig engelska/bra franska om jag kände någon här eller hade några vänner och när jag svarade nej bjöd han in mig till deras umgänge. Så fint! Människorna här är så gästvänliga. Jag tyckte Londonborna var trevliga, men de är ingenting i jämförelse med fransmännen, som inte ens förstår mina tragglande läten. De gestikulerar och förklarar om och om igen för att jag ska hänga med. Jag törs inte ens tänka på hur vi torrsvenskar är. Gå bara till en själv, ofta jag är supertrevlig och hjälpsam mot nyinflyttade och invandrare? Eh, nej.

Efter lagom långa timmar vid datorn tog jag en dusch i världens minsta badkar. Takhöjden var inte mycket längre än mig, ganska lustigt med tanke på att jag tillhör den kortare delen av europas befolkning. Du, kära Mats, hade fått stå dubbelvikt. För att inte tala om bussen från tågstationen till centrum. Benutrymmet var minimalt och innan jag satte mig på sätet tänkte jag "Ryms jag ens där?". Ha fortfarande min längd i åtanke! Man kan klura på varför detta land är anpassat efter små människor... Har de nån slags framtidsvision om att krympa sig själva? Efter miniduschen tog jag mig äntligen ut. Som alla andra städer har Aix ett dagansikte och ett nattansikte. Det ljusa Aix ger bild av en helt annan plats än när mörkret fallit, affärerna stängt och människorna dragit sig undan. Då är det bara regnet som smattrar mot gatustenen och studenterna som flockas kring trottoarbarerna. Jag tycker i alla fall om de slitna, höga husen i sandfärg. De har lustiga fönster med fönsterluckor och färgglada gardiner. Det känns väldigt sydeuropa över det hela. Affärerna är små och söta och i var och varannat hörn finns en liten simpel fontän som sprutar vatten. Caféerna upptar varannan dörr och jag begriper inte hur folk lyckas hålla sig i form med tanke på födointagen. Vitt bröd, ost, bakverk, vin. Ingenting är ju smalvara! Hur lyckas de undkomma övervikt? Överallt finns pain au chocolat och kakor i alla former och färger att köpa.

MItt i allt promenerande hittade jag ett bibliotek. Väldigt passande för jag hade tänkt tidigare på att leta upp ett. Som på alla bibliotek var atmosfären annorlunda. Man anar en mysig, behaglig stämning fastän lokalen var lagomt sliten och allt kändes mer eller mindre sjaskigt. Två damer satt vid disken och jag gick fram och frågade om jag som utlänning kunde skaffa lånekort. De var supertrevliga och kunde inte ett ord engelska. De fnissade hela tiden och fyllde i varandra för att hjälpa mig så gott de kunde. Jag vill typ ha dem som bästa kompisar. Ikväll blev det middag med vännerna här i lägenheten igen. Johannes är en gud i köket, han lagar så det fräser och ryker och smakar underbart. Jag önskar jag kunde den magin. Sedan gick vi på ett mysigt ställe och drack te och rökte vattenpipa. Batikfärgade tyger prydde väggar och tak och vi satt på kuddar på golvet vid låga bord. Man fick inte ha skor på sig heller, supermysigt och kul med tanke på att de har skor på inomhus där vi bor. Carina, som bor här i lägenheten och är snäll och lånar ut sitt rum åt mig, jobbar extra där. Hon passar prima med sina dinglande örhängen och vilda hår, söt är hon. Vi hade en trevlig kväll där bland rökelser och skön musik. De tycker att svenska låter jätteroligt. Favoriterna är "dricka glögg", "galen älg", "kyckling i huset" och "stor, fin mustasch".

Första kvällen i Aix

I skrivande stund är klockan halv två på natten och jag är relativt nyhemkommen efter en långt kväll till mitt tillfälliga boende. Tågresan ner genom Frankrike gick geshvint. Jag somnade fem minuter efter att vi lämnat perrongen och vaknade 10 minuter innan vi rullade in i Aix. Mittemot mig satt ett sliskigt par i 35-årsåldern och var på samma nivå som nykära fjortisar. Grose. Regnet och Johannes mötte mig när jag och mina tusenkilos-väskor samlat sig. Han, Hugo och Carina låter mig bo hos dem under min första tid här. Väldigt trevliga människor, det är lite som på film; skitig lägenhet, humor hela tiden och hopplock av saker dekorerar möbler, golv och väggar. En dörr är täckt av världens alla vykort, egenmålade tavlor pryder små vrår och tvätten hänger på en hemgjord tvättlina. De har två brödrostar, en trasig toalett och stor gästvänlighet. Några av deras vänner kom över på middag och det var så härligt att ta del av den franska kulturen på en gång - ost, vin och baguetter. Vi åt jättegod kyckling med händerna vilket fick mig att påminnas om vikingarna. Prat och skratt - allt i mun på varandra och jag gör mitt bästa för att hänga med. De är så snälla och förklarar långsamt när jag ser oförstående ut. Det går faktiskt mycket bättre än jag trodde med språket. Både att förstå och göra sig förstådd. Tack till Margareta som ställde krav på högstadiet! Orden sitter i bakhuvudet, det gäller bara att arbeta lite så lyckas de komma fram. Efter middagen gick vi ut på lite olika barer och dansade. Väldigt kul! Inte helt oväntat är det strejk på universiteten här nu, regeringen (I guess?) vill tydligen ändra utbildningssystemet så både lärare och elever protesterar och demonstrerar. Tänk, det skulle aldrig hända i Sverige.

Åh, gud vad skönt att sova nu. Det känns som att den här dagen har varit flera dagar lång, har varit med om så mycket. Men jag kände ett uns av plikt att ge er en update, och sen är det ju alltid bättre att skriva när inspirationen är som mest levande. Hoppas ni alla har det bra där ute i världens alla hörn, Umeå, Hemavan, Sollefteå, Berlin.


Promenad i Paris dag två

Imorse vaknade jag tidigt, åt en automatfrukost (pain au chocolat, inplastad, från en myntautomat) och begav mig ut bland strosarna i Paris. Mitt tåg ner till Aix gick vid tretiden så jag är själv imponerad av hur mycket jag hann fram till dess. Har besökt två stora trädgårdar, sett Notre Dame i dagsljus (såg bara i mörker igår), vandrat genom de ljudiska kvarteren och besökt Musée Picasso. Sistnämnda var dagens mål och det var nära att jag aldrig kom mig dit. Gatornas myller stämde inte överens med min gratiskarta och tiden började lida mot tågavfärd. Men mitt i all uppgivenhet och surande över att missa denne store mästare fick jag syn på vägledande skyltar, följde dem och kom fram. Jag antar att det är lite blödigt att hylla mannen bakom kubismen, men han är skitbra. När jag vandrade runt bland badande damer och gitarrskulpturer vaknade mitt glada humör till liv igen och jag vågade knappt andas av aktning för mästerverken på de vita väggarna. Ren beundran.

Paris känns stort, men faktum är att jag har promenerat mig genom den här dagen och ändå hunnit ta massa foton och besökt dessa platser. Lägg till att jag, hör och häpna, inte gick särskilt fort. Jag som alltid ilar fram lät mig inspireras av fransmännens lugna tempo och njöt till fullo av intrycken. Jag måste säga att jag fått ut väldigt mycket av dagen och det är till stor del tack vare Pib som gav mig den lilla Paris-guiden. Jag har skrivit det förr, men jag är en broschyrernas brud. Direkt nedarv från min ömma moder. Men med väldigt lite skriftlig information kan man komma väldigt långt. På tal om mami så är ni söta, allihopa. Igårkväll kom min rumskompis på hostelet in med en lapp från receptionen att de ringt, mor och far. Ideligen durrar min mobil till och i inkorgen landar ett litet hur-haaar-du-det-sms. Jag blir alldeles glad, men tänker att nej, fasen, nu är jag på resande fot i ett främmande land och då ska det minsann kännas att jag är borta! Lite ska det svida, annars inget äventyr. Men jag blir hemskt glad, det kan jag inte förneka. Vad fina ni är. Och vad jag saknar er.

Promenad i Paris

Frankrike är precis som jag tänkt mig. Eller ja, i alla fall Paris. Människorna är vackra, ni får säga vad ni vill om att alla européer utom svenskar ser ut som skräp. Fransmän har fina drag! De klär sig bra också. Det märks att det är modets land, folk på gatorna har stil och smak. I och för sig har jag bott i London, där ingen känner till begreppet "förkorta byxor" och ingen förstår att pastell och blek hy inte passar ihop. Så med tanke på det är nog de flesta välklädda för mig. Paris gator är fulla av caféer och vinbutiker. Jag trodde nog att arkitekturen skulle vara mer slående, men det känns som att det är några fantastiska byggnader som sticker ut bland de mediokra, slitna betongfasaderna. Det känns att det är en storstad, men pulsen man känner i London existerar inte här. Det är ett faktum att jag jobbade upp min stress i London. Folk drack morgonkaffet ur pappersmuggar, folk sprang i rulltrappan för att slippa vänta en extra minut på nästa tåg, folk köpte två pints i baren för att slippa stå i kö igen. Allt handlar om att tjäna tid, och jag undrar ibland vad det tjänar till i längden. Parisarna strosar, oavsett om de är på väg hem från jobbet, ska till mataffären eller är ute på promenad. Precis som på film står de överallt - står i baren och diskuterar med polaren, står och läser en reklamskylt, står i cafédörrarna och tittar på människorna som strosar förbi. För mig är det fascinerande, jag skulle aldrig klara av att stå helt still. Som att vänta på ingenting. Jag avskyr att vänta och att vänta på ingenting tycks ännu värre. Jag borde lära mig av dem, de som njuter av stunden, som kopplar av mitt uppe i allt.


Flyga och fåglar

Bergen och dalarna i vardagsrummet som utgjorde min packning gav mig rysningar. Till slut var jag tvungen att ta tag i det. Ångesten ströp runt mina handleder, hur tusan skulle jag få ner allt det där i ryggsäcken? Och var skulle jag börja? Det första jag gjorde var att skratta högt, klia mig i håret och bestämt reducera 5 par skor till 4 par skor. När jag väl börjat pressa ner grejerna i ryggsäcken flöt det på, men jag vill lova att det var svettigt. Jag undrar om jag kommer att orka bära min sprängfyllda ryggsäck imorgon.

Hoppas att vädret vänder så att jag kan flyga flygplan på onsdag. På tal om hemska grejer, har ni sett fågelnyheterna? Jag vill aldrig mer köpa dungrejer! De plockar birdsen levande 4-5 gånger under deras livstid (undrar hur lång den är...). Djurplågeri i ren form. Jag kom på varför jag aldrig ser på nyheter - de tar upp alldeles för hemska grejer. Man vill bara grina. Fast det vore ju ännu hemskare om jag svävade på moln i min overklighet och köpte massa dunkuddar för att jag inte visste bättre. Jag måste nog bita ihop och uthärda Nyhetsmorgon imorgon också.

Kojak - Vilket läskigt klipp! Finns det sådana där barn på riktigt? Jag kommer på språngfika i sommar! Och förlåt att jag inte MSN-ade tillbaka häromkvällen, jobbet upptog min tid och jag var lite standby vid datorn.

Två dagar, två tyskar

Oi! Oi! Två svenska dagar kvar nu! Mitt vardagsrum är överbelamrat med packning. Det är konstigt att man ständigt känner att man aldrig har något att ta på sig, mina klädhögar tornar upp sig ordentligt och slår liksom hål på den där känslan. Av alla dessa plagg, hur kan jag känna mig naken? Och hur tusan ska jag lyckas klämma ihop dem i min sprillans nya kompis, fröken Haglöfs 55 liter? Jag börjar också bli lite orolig över hur det ska gå med språket. Har investerat i ett litet rosa ficklexikon, men vem vill prata med en som står med näsan djupt begraven i en ordbok och krystar fram felböjda verb? Jag känner att det kan ge mig färre än fler vänner. Boendet är ju också en gåta. Å andra sidan är det ju så här jag vill ha det, lite wild style. Jag behöver kastas ut i intet och försöka hitta tillbaka till jorden igen, på egen hand. Om det händer massa galna grejer blir det ju en spännande blogg av det här. Typ "Idag flyttade jag in i en trea med två datanördar från Tyskland. De kan varken franska eller engelska och har ingen TV, men två datorer vardera. De äter kex till frukost och lever tillsammans som ett par, fast de säger att de bara är vänner. Den ena studerar filosofi och den andra matte men båda vill bli forskare inom IT, jag har inte riktigt greppat inriktningen än. De har byggt ett akvarium  i vardagsrummet där det bor grodor i alla storlekar. De verkar trevliga. Tyskarna alltså, inte grodorna." We'll see, we'll see.

RSS 2.0