BirthdayBoy

Här sitter jag med min frukost och känner mig som en ful och äcklig flickvän. Killen jag kärat ner mig i har mage att fylla år idag, och jag i min tur har mage att ha finito med pengar på mobilen. Läser man Flickvänsföreskrifterna så står det att "Som fabulous flamma till het hunk ska man vara den första att gratta på den senares födelsedag." Någonting som jag inte kan leva upp till nu när det verkligen gäller. Jag får ont i armen av skam! Men jag vill att du ska veta, käraste födelsedagsbarn, att du är i sinnet uppvaktad och i tanken besjungen. Föreställ dig att du redan fått den där bamsekramen som jag så gärna vill ge dig idag. Grattis!

Jag tänkte att jag skulle lägga till ett litet citat, som jag tycker är passande och som jag vet att firarnisse kommer att tycka om. Hoppas du får kåårv till middag, älskling!

"Du ser ju hur jag har det här. Papper, papper, papper. Jag skäms. Jag sitter här och skäms."


Min look a like

När vi var i Florens och stod och köade till museumen och skrattade åt att jag hela tiden drog upp mat när vi pratade planering, då säger Mélusine helt plötsligt:
"Har ni sett Sagan om Ringen? Hanna har precis samma ögon som Elijah Wood, titta!"

Elijah och jag

Huller om buller

Idag har det regnat sådär mysigt. Jag har haft fönstret öppet och lyssnat på plasket mot trottaren och tagit duggiga promenader, mitt hår är alldeles krusigt. Nästa helg vankas camping och Mattchêu har bett mig baka svenska kanelbullar, som han smakat under sin resa från Göteborg till Östersund och blivit helt fäst vid. Att baka svenskt utanför Sverige har sina sidor. Här i Frankrike säljs jäst på lösvikt i bagerierna. Pärlsocker är en pärla i Svea, men som inte existerar här. Bullformar är inte att tala om, jag har letat hela veckan och bara hittat små formar som duger till småkakor eller knäck size L. Men mina bullar blev bra i alla fall. Tänk vad man miljösparar på att skippa bullformar! Hela baket gick tämligen smidigt. Jag har ingen kavel men använde Matsverktyget glasburk och det funkade lika fint.

Kanelbullar

Jag älskar verkligen att baka. Även om det är skitjobbigt att knåda degen i hundra år så är det ju kul. Det värsta är att man äter så stört mycket deg! Min mage har jäst lika mycket som degen själv. Jag kommer att bajsa kanel hela dagen imorgon. Efter vad jag har förstått är små ugnar det normala här. Vilket medför att man får grädda i tusen omgångar. Rätt smart på ett sätt, då har man fler chanser om man misslyckas. En dålig fransk grej är att de inte använder brandlarm! Tidigare i veckan var jag på grillfest hos Jeff och gasen till hans grill tog slut så vi nödanvände ugnen istället. När vi hade en plåt bröd inne flammade det plötsligt upp och började brinna! Vi var alla inne i vardagsrummet men som tur var gick Kris in i köket just när det hände och vi hörde henne skrika och sprang dit. Det hade kunnat brinna ett bra tag innan vi hajat läget!

Utgång en lördag

Det vankades vandring upp till korset på St Victoire för ett gäng äventyrliga CouchSurfare. Men lördagen bjöd på för stark vind att fara hotade att blåsa ner dem från berget. De sadlade om och åkte till Vallée de St Pons, en lummig skog med mysiga vandringsstråk.
Ett av många små vattenfall
 Chung-Hui Bridge over troubled water I nedre vänstra hörnet hade vi sedan picknick

Vi klättrade i träd, plockade färsk sparris och åt picknick. Rött vin, en jättegod röra på anka och jordgubbar delades sinsemellan. Sen följde en skön siesta i solen.

Yoann var en hejare på trädklättring! Ett CouchSurfer-träd! Paus vid en vattenkälla, Guillome startade vattenkrig mot Yoann. Busungar! 
Picknick! Tupplur efter maten Chung-Hui, Sabrina, Yoann, Karine

Efter picknicken kläcktes idén att åka till calanquerna och visa taiwaneiska Chung-Hui vågorna och klipporna. Vi bilade till calanque de Sugiton och där väntades ytterligare lite vandring och fortsatt fotande. Vinden blåste nästan bort oss men gjorde att temperaturen blev alldeles perfekt.

Jag vid calanque Sugiton Vi vandrar ner till vågorna Calanque de Sugiton Här vadade jag!

Trots svag sol var jag otroligt badsugen och hade inte vinden så starkt slagit vågorna mot klipporna så hade jag doppat mig. Nu fick det räcka med upp till knäna. När jag gick fram för att känna på vattnet kom en jättevåg och sköljde över mina skor. Så det var bara att ta av dem och plaska barfota i det inte alltför kalla vattnet. Gud, vad jag älskar havet. Berg och skogar kan människor bygga och röja, men havet rår ingen på. Det bestämmer över sig själv.

Calanque de Sugiton Äventyrarna Vind i vågorna! Frihet

Fyra kilometer fiskstim

Idag var jag och simmade, andra gången den här veckan och precis som i måndags körde jag 4 km. Det går verkligen geschvint nu, jag har flyt! Men jag tänker inte gå in på simtermer, det är ändå ingen som förstår och det är väl kanske därför jag aldrig pratar om det. Bassängen, som typ är dubbla Holmsund (50 meters! :D! ), är mer än dubbelt befolkad när Storsjöhallen når rekord då alla baddräktstanter och jag, Sarah och Edholm är där. Fransmän är riktiga fenar på att simma. De flesta här tycks behärska frisim och det är bara någon enstaka som kör hej-jag-druknar-stuket med lodrät hållning där fötterna snuddar botten och nackspärrslampan lyser efter 25m och där simtagen är så små att det bildas små, små ringar på vattnet. Små, små. De kanske har bättre Besons här i Frankrike? Eller så är det för att det alla har pool i trädgården som de är så duktiga.

En grej är mindre bra. Alla jobbiga barn som är där och sprattlar och sitter på plattorna och gudvetvad de gör. De skiter fullständigt om man bokstavligen kör över dem. Två killar idag var i mitten av banan och jag ger mig den på att det rådde kollektivt hat mot dem. Jag råkade slå till den ena i huvet. När jag kände smällen mot min handrygg och våldsamt körde vidare drömde jag mig bort till en bättre värld där jag träffade hans näsa och vattnet fylldes av blod varpå hajar nosade sig fram till hans fula tryne och åt upp det. Okej, jag kanske är lite elak men han var så himla dryg. Fula finnar och tonårsskratt och det bara lyste nonchalans. Bada i barnpoolen istället!

Trots begåvade fransmän så finns det de som är där av andra anledningar jag inte kan lista ut. De som simmar typ en meter och sen står och hänger vid kanten i 47 minuter. Eller de som går dit med sitt tjejkompisgäng och simmar långsamt i bredd. Ingen lätt match att zickzacka förbi dem. Tanterna som antingen har vanliga glasögon på sig eller inte vill blöta håret är också en viktig faktor. Det finns alltid minst en i bassängen. Så lägg ihop alla dessa ingredienser och förstå hur jag känner mig som en blåval som möter ett litet busigt fiskstim som vägrar flyttar på sig. Men blåvalen är stor och stabil och röjer undan alla fiskben, lugnt och stilla.

I Holmsund säger Ingrid åt mig på skarpen att duscha utan baddräkt. Det ligger nog i alla simmares vana att byta om först och duscha sen. Jag vet inte var den traditionen kommer ifrån, men när man är elva år gör man som stortjejerna på tävlingarna och för arvet vidare. Här gäller andra regler! Eftersom min franska inte är flytande har jag bara halvt om halvt förstått skylten som säger att baddräkt är ett måste. Jag brukar kisande stå och försöka gissa ordens betydelse samtidigt som jag schamponerar håret och är den enda där i duschrummet som inte har några kläder på mig. Och idag åkte jag dit. En av personalen kom in och sa åt mig när hon fick se att jag var utan baddräkt. Jag bad om ursäkt och log inombords. Strax intill skylten om baddräktsmåstet finns en skylt som hävdar att vi alla är ansvariga för hygienen och standarden på badhuset. Varför man ska duscha med kläderna på förstår jag inte. Man blir väl ändå mer ren utan dem?!

Jag och badungarna

Long time no see

Titta Mats, hur söt jag var i 8:an!


Fina Firenze

Förlåt pappa, ett mastodontinlägg igen men på en helg hinner det hända mycket och varenda ord är valt med omsorg. Eller bara skrivet i lustans hast. Jag har bl.a. ätit pizza med grädde på och sett statyer av Michelangelo. Läs vidare om mitt italienska äventyr!

Pizzastopp innan vi kom fram till Florens. GUD så goda de var! Mel&Mat spelar en trudelutt på hostelet. Basket Case på gitarr och ukulele Mat tar ett skutt framför La Duomo

La Duomo itself Piazza Della Signoria Shake that as

Florens, vackra Florens. En stad i idyll och lyster. Men egentligen har jag bara ett adjektiv för att beskriva Florens - konstgjord. Här kryllar av historia, konst och arkitektur och det har italienarna tagit vara på och därför exploaterat det hela. Turisterna samlas som sardiner på Piazza Della Signoria för att fota marmorstatyerna som putar med sina vita könsorgan. Och allt är fejk! Där står dussintals av kopior och vill man beskåda mästervärken i dess äkta skick så ta med termos och korsord, för köerna tar en timme eller två. Inträdena till museerna är höga och jag undrar om det skulle vara lika attraktivt att gå in om det var gratis? I London, bl.a., får man själv donera det pris man tycker är behagligt och kan så skåda storheter alldeles gratis om man vill - och där är aldrig trängsel bland tavlor och statyer. Florens gör heller ingen hemlighet av Boticelli, Michelangelo och da Vinci och jag antar att det bidrar till besökarantalet.


Statymyller utanför Musei Fiorentini David av Michelangelo (EJ original!!!) Statyer, statyer, statyer Ruskigt regn!

Vi väntar på Phil som inte dyker upp Jag! Vy över stad och berg

En snabb blick på besökarkön avslöjar dem som turister, inte konstintresserade. Florens har många fällor. Jag har aldrig sett så många turistbutiker på så liten yta förut. Har dessutom sprungit in i varenda en för att leta en docka åt den lilla samlande syster jag har hemma i Sverige. Ingen lätt uppgift, Italien liksom Tyskland och Frankrike intresserar sig inte för små flickor av porslin, däremot finns en uppsjö av fula figurer. Jag har fortfarande men från turistgatan i Edinburgh, med alla möjliga prylar i skottsrutigt. Trodde att ingenting kunde knäcka den extrema mängden av skräp. Men Florens tar priset i turistshopping. I varannan butiksdörr syns vykortsställ. De har kopierat ner statyerna till miniatyrer i alla möjliga materiel och säljer dem för några euron. "Hej, jag har en naken gummi-Herkules i bokhyllan."


Typisk gata Mel och Mat kliver upp till Piazzle Michelangiolo Phil och Mat Finfin utsikt

Vi besökte bara Musei Fiorentini, där kön var kortast. Jag hade gärna gått på Galleria Degli Uffizi, Florens svar på Louvren, men mina kamrater fasade timmarna i kön och kölden. Hela helgen har varit regnig, med gnuttar av sol. Det haglade till och med ett tag på lördagen. I efterhand tänkte jag att det var lika bra att vi inte gick in på Uffizi, renässans är inte min favoritepok och de snarlika tavlorna tröttar ut en rätt snabbt, har jag märkt av tidigare erfarenhet.


Duomo till höger Vanessa och jag Den roliga servitören med de stora ögonen Melusine

Hit vallfärdar 6 miljoner turister varje år - jag en av dem. Därav har jag hört mer franska än italienska, mer engelska än italienska, mer svenska än italienska. Trots trängsel och trötthet är det en gullig stad väl värd att besöka. Vi spenderade en helg här, ett gäng på fem CouchSurfare som bilade längsmed kusten från Aix en Provence, en färd som tar ca ett halvt dygn med stopp då och då. Melusine och Matcheû skulle på Bob Dylan-konsert lördag kväll och det var med anledning av det som vi alla åkte. Jag, Vanessa och Philippe skippade konserten och hängde på hostel Emerald Fields istället. Fräscht, mysigt, trevligt, billigt. Fem stjärnor i guld av fem möjliga. Både gäster och personal var sociala och snälla. Jag pratade mest med amerikanska Kyle, som var jättetrevlig och tyckte att allt med Florens var "amaaazing" och roliga ryska Roslen, som berättade hur man tar Exit-vägen in och slipper betala på museum. "Vi ryssar har köat nog, nu är det någon annans tur." Än minns han sin barndom från Sovjettiden.


  Vanessa och jag och pastapastapasta Hela gänget utanför Palazzo Pitti Vanessa och jag i Giardino di Boboli. Philippe var redan ur sikte.

Helgen har varit finfin och vi har ätit godaste pizzorna i våra liv. Pastan var sådär, än en gång är turistfällan framme med varken kvantitet eller kvalitet. På alla ställen utom ett var personalen tjenis och bundis och de retsamma skämten flög på italiensk franska. Första dagen vandrade vi genom hela Florens. La Duomo är en magnifik kyrka, men även där var kön kanonlång så vi skippade inträde. På bara två dagar hinner man inte så mycket. Däremot kändes det som att vi var där en vecka. Jag har aldrig varit så slutkörd av att turista och jag brukar ändå ha ett starkt batteri när det gäller sightseeing. Men jag tror att faktorn i det här sammanhanget dels var antalet turister och dels Phil. Nu ska jag försöka släta över det hela och vara snäll, men sanningen säger att det blir svårt. Redan i bilen innan italienska gränsen började mitt tålamod svikta och jag undrade om jag var ensam om att tröttna på Phils eccentriska fascination om Thailand och Malaysia. Eftersom att i princip alla jag känner har varit i den delen av världen blir jag inte särskilt imponerad av fakta och finurligheter därifrån. Men Phil saknar tyvärr självinsikt. Han är dessutom en man som pratar högt, stammar och även upprepar allt han säger. Plus att allt sker progressivt, ljudnivån ökar i samband med att det fysiska avståndet minskar. Efter ett tag lutar båda åt höger, för att man ska ha nån slags yta att andas. När jag satt inklämd i baksätet mellan honom och Matcheû hade jag efter ett tag ont i vänstra örat - Phil satt till vänster om mig och som ni kanske redan förstått är han en pratkvarn. Han pratar till och med med sig själv. Han pratar jämt.

Lovers in lovely garden Face it! Mat leker staty


Efter några timmar Dag #1 så försvann Phil. Vi strosade fram längsmed folkfyllda gator och Phil sicksackade hetsigt bakom oss för att få med allt på bild. Han fotar sig själv snett nerifrån, med hård blick och spända läppar som en actionhjälte, intill statyerna. Plötslig syntes inte hans keps längre och min oro trängdes undan av lättnaden av att det äntligen var tyst. Huvudvärken började långsamt släppa och jag tror de andra kände likadant för när jag frågade Mel, som organiserat resan och därför står som ansvarig för gruppen (ingen av oss kände Phil sen innan), vad vi skulle göra svarade hon enkelt: "Ingenting. Han har nyckel till hostelet och vi kan träffas där sen. Ska vi gå på museum?" Kort därefter dök han upp igen, som tur var inte sur över att vi inte väntat in honom.


Palazzo Pitti från trädgårdssidan Fontana del Bacchino. Min benämning:  Glasspaus!

Vi flåsade oss uppför trapporna till Piazzale Michelangiolo och fotade den tjusiga utsikten. Vi delade yta med halva Japans invånarantal och en litenliten dam som inte kunde engelska kom fram till mig och bad mig fota henne med Florens tinnar och torn i bakgrunden. "Arrigato! Arrigato!" sa hon hundra gånger innan hon trippade vidare med sin lilla kamera. Så söt! Hon är förresten inte ensam om att be mig agera fotograf. Jag tror det är min kära Canon som lyser som en vägledande stjärna och folk tolkar den som att jag kan göra deras semester lika fin på bild som den är i verkligheten.


Duomo igen Stora salen i Musei Fiorentini Määktigt Michelangelo har varit i skaparfarten igen

Därefter letade vi rätt på en liten bar där servitören var en skojfrisk snubbe, honom glömmer vi aldrig! "Ahh, so you're from Belgium!" sa han med bus i blicken. Han hade stora runda ögon som fick honom att likna en seriefigur. Efter lunchen antågade vi den gigantiska parken Giardino di Boboli. Vi var peppade på att se statyer och höra fågelkvitter bland allt det gröna - men det kostar! Revolutionisterna i oss vaknade och Melusine hävdade bestämt att naturen är gratis. Sanna ord! Vi gick med besvikna steg förbi storslagna Palazzo Pitti, där entrén var belägen (än en gång lång kö). Phil är faktiskt inte så dum att ha med alla gånger. Längre fram hittade han en annan ingång där vakten sa att i och med "Kulturveckan" var det gratis att gå in. Så vi växlade humör och antog friska luften. Vanessa gjorde en fint och fick tyst på Phil´s högläsning ur turistboken. "Åh, lyssna på fåglarna! Vad fint de spelar!" Alla gick i tyst andakt. Kort därefter försvann Phil igen. Ingen brydde sig den här gången heller. Sedan följde en kanoneftermiddag. di Boboli är som en labyrint med sina höga buskage och små grusgångar så det var omöjligt att återfinna honom. Vi gick genom hela parken och vidare genom Florens gator till ett glasställe vi läst om. Det finns ungefär lika många ställen som säljer glass som säljer vykort så man blir läskad hela tiden. Glassen var kanongod och ungefär halva priset av här i Frankrike. Tokskönt att vila fötterna en stund, och öronen, Phil var ju fortfarande nån annanstans. Det fick avsluta vår turistdag, konserten nalkades och jag och Vanessa tog siesta och socialiserade på hostelet. Runt nio dök Phil upp, med samma energi och iver. Åhgud, det finns så många detaljer runt honom att det räcker för en hel blogg. Vid varenda måltid tog han fram sin lilla laptop, antingen för att se om han kunde hitta en WiFi eller för att kolla upp nån liten detalj på internet. Jag är lika less på den där datorn som på honom.


 Vilken jättejordglob! Tänk att ha den hemma i vardagsrummet. Vi väntar på Phil som drööjer på museet Hm, vad ska jag beställa?

På söndagen sprack planen innan vi ens vaknat - vi hade tänkt kliva upp tidigt och stå först i kön utanför Uffizi. Men när alla masat sig upp där vid halvtio nån gång insåg vi att vi nog fick tänka om. Kön var längre än gårdagen när vi kom fram och det var då vi valde Musei Fiorentini istället. Helt okej, som sagt, inte min favvisepok inom konsten. Vi var dessutom mätta på alla statyer, Florens har ärligt talat för många. Efter lunch tog vi adjö av Vanessa som skulle resa runt i Italien i 10 dagar till. Vi andra bilade oss genom regnet till regniga Sienna där vi tog en blöt promenad bland de mysiga gatorna och drack den dyraste varma chokladen jag varit med om. Kaffekoppsstor för 5,50€. Vid sjutiden påbörjade vi vår resa tillbaka till Frankrike. Jag slumrade till och vaknade ett tag senare av vad jag trodde var Mel som viskade till Mat i baksätet för det lät "Pspspspspsp". Men det visade sig vara Phil som mumlade "Pisa, Pisa, Pisa" för sig själv medan han samtidigt körde, läste kartan och läste på vägskyltarna. Sån är han! Han upprepar allt, högt, lågt och alltid och ingen lyssnar.


Fyllningen höll på att glida av när vi tog bilden, haha! Kocken är med på bild! : D Härlig gubbe! Mm, den goda tiramisun!

Hela helgen har vi skrattat åt mig som bara tänker på mat hela tiden. Det har alltid varit jag som fört lunchdags på tal. Höjdpunkten var när vi kom hem till hostelet lördagkväll, urtrötta med svidande fotsulor och jag tog en powerbanan medan vi diskuterade kvällens planer. "Men när ska vi äta?" De stirrade chockat på mig och började asgarva, där satt jag med min banan, halva i handen, halva i magen och tänkte på middag. Resan avslutades med en kanonmiddag på en liten pizzeria strax innan Pisa. Jag fick själv snickra ihop min pizza med mina önskemål och det slog inte fel! De bjöd oss på shots och vi åt superb tiramisu och pannacotta till efterrätt. Därefter fortsatte vi i nattmörkret och nådde Aix strax innan klockan var sex. Staden sov fortfarande, bara gatuspolarna som är uppe så tidigt. Det var skönt att komma hem, för det var så det kändes, som hemma.


Crêpesmaskinen

När Mats var på nobelt besök hos mig köpte vi crêpes en dag, och så kläcktes idén att investera i en crêpesmaskin. Vi gick med iver till Monoprix och spanade in en för 25€. Vi lät tanken ligga på hyllan några dagar och sedan tog vi det gemensamma beslutet och köpte vår andra gemensamma hushållsapparat (vi har delad vårdnad om en elvisp sen i höstas). Glöm inte att läsa bildkommentarerna, de bidrar till textens innehåll.

Nyplockad från hyllan  Mats ser ut som ett födelsedagsbarn, lika förväntansfull  Lena junior hävdar bestämt att instruktionerna måste läsas först  Såhär snurrar man ut smeten

På kvällen hade vi invigning och bjöd in oss själva på premiär. Det bästa av allt var nästan att det följde med ett sånt där trä-t som man snurrar runt smeten med. Vi hade klurat på några idéer hur vi skulle få till ett sånt själva. Mitt förslag var att be Edit göra ett på träslöjden. Förstå vilken guldgruva träslöjden är! När jag blir mamma ska jag tvinga mina barn att producera smörknivar, julklappar till släkten och hushållsrullehållare. Inga klumpiga träskor som de ändå inte hinner klart med till sommarlovet. Herregud, jag har kvar en krok tillverkad av ett halvt träd, målad i stark lila och gult. Den är stor och skitful och jag kan inte slänga den. Minns än idag hur Stefan tog med oss tjejer ut på skolgården och sågade sönder björkar med de slöaste sågarna träslöjd varit med om. Nog om träslöjd.

Världsvan lirare  Florsocker forever  Bon appétit! 

Till en början var det lite knixigt med träpinnen, men rätt snabbt fick vi in svingen. Apparaten är busenkel att använda och crêpsen vänder sig nästan av sig själv för ytan är perfekt glatt. Det går dessutom hur snabbt som helst att göra dem, typ en minut in total för en crêpe. Istället för tusen år som i vanlig stekpanna. Mats fick äran att frakta hem den magiska prylen till Sverka. Så nu har vi en kanonsouvenir från detta franska land och alla är givetvis välkomna på vårt crêpeskalas i sommar!


Bajsgata

Franskt folk har inte pli på sina hundar. Alls. Så här såg det ut när jag och Mats besökte den lilla provencalska byn Cadenet:

Bajsgata

Tiden som tog slut

Söndag förmiddag - påskdagen 2009. Så har Mats åkt och tomheten anlänt. Jag sitter ensam i ett stort rum med vita väggar och ser ut genom fönstret. Både himlen och gatan har samma gråa ton som mitt sinne. Vilken dyster situation. Veckan som varit har gått för snabbt, såklart. Vi har hunnit med både vardagsliv och turism. Sett "Morden i Midsomer" och bakat kladdkaka, gått på museum och åkt buss förbi odlingsfält och vingårdar. Humören har nått båda ändarna av skalan. De två månader som gått har inte skapat någon avgrund utan känns snarare obefintliga. Vi är oförändrade som om vi aldrig varit ifrån varandra.


Imorse var sista gången det stod två tomma yogurthar i mitt rum, sista gången ett par främmande skor stod bredvid mina, sista gången en annans doft blandades med min. Egentligen vill jag spola fram de två resterande månaderna och omfamna den sprudlande sommaren. Vi har så mycket att se fram emot. Pannkakspartaj, poolplask och picknick i det gröna. Jag längtar.


WC in Wonderful Cassis

Hela veckan hade vi inväntat solen för att kunna ta bussen ut till havet. Att åka från Aix till Cassis är en lång och halvkrånglig resa i och med bussbytet i Aubagne. Har hört att man kan åka via Marseille också, men vetetusan om det är enklare. Vi började med att strosa runt i hamnen och titta på segelbåtar och turister. Fångade en karta på turistinformationen som ligger i en lustig oval rymdbyggnad ute vid bryggan. Där hittade vi också min pappas båt (!). Se bilden nedan.

Den lilla byn vid havet, Cassis  Jag har en ny pose, blunda med höger öga  Min pappa har en fransk båt uppkallad efter sig

Blåsan började göra sig påmind och vi letade upp en allmän toalett. Jag gick in och eftersom det inte fanns någon låsanordning stack jag ut huvudet igen och bad Mats hålla vakt. Jag hann knappt börja med mina bestyr förrän toalettringen plötsligt började fällas upp automatiskt! "Nnnnjjjjeeee" lät det medan den med elektrisk hjälp långsamt restes. Innan jag hann hämta mig sprutade ut vatten på golvet ur en liten ventil i ena hörnet. Jag spatserade på tå för att inte få blöta skor och då började det spruta ur ytterligare två ventiler i de två andra hörnen. Jag greps av lätt panik, försökte puffa upp dörren och när det inte gick trodde jag att Mats var busig och stod för, ni vet som på mellanstadiet när alla fick för sig att dörren skulle gå i baklås och därför stod vakt och sedan vägrade släppa ut stackaren där inne. Men snäll som han är så gjorde han såklart inte det, utan man var tvungen att trycka på en stor fet röd knapp för att låsa upp dörren. Alla vet att stora feta röda knappar innebär "Nödhjälp" eller "Aktivera bomben" eller annat läskigt, så man kopplar liksom inte att det bara ska vara en enkel upplåsningsfunktion. Vattensprutet ökade i mängd och jag började ropa "Hjälp! Hjäälp!" och banka på dörren. Mats där utanför blev väldigt förvirrad och undrade vad jag höll på med. Till slut kastade jag ett öga på den trespråkiga skylten på dörren som tydligt beskrev hur man skulle gå till väga för att komma ut därifrån. I panik och hast tryckte jag med alla krafter på den röda knappen och fick givetvis upp dörren och nästan slängde mig i famnen på förvirrade Mats. Jag förklarade vad som hänt och överröstades nästan av sprutet som fortsatte där inne. Det fanns en till toalett, så jag tog den istället och tokskyndade mig. När det sedan var Mats tur tog jag mig tid att läsa instruktionerna som stod på ytterligare en trespråkig skylt alldeles intill toalettdörren. Grovt översatt till svenska talade den om att toaletterna spolas och desinfekteras automatiskt efter varje användning. Barn ska inte gå in själv och man ska inte vara inne längre än 15 minuter. Dessutom fanns det ett trafikljussystem med tre lampor i rött, gult och grönt. Instruktionerna kunde ju inte vara mer tydliga, det medger jag. Men alla vet hur man går på toaletten, ingen förväntar sig att man ska behöva en manual för det så därför läser man inte utan går bara in. Jag såg en man gå in direkt efter en annan utan att låta dörren stängas emellan, och därför sattes städningen igång medan han var där inne. Någon minut senare flydde han ut och stirrade förargat på sina nerspolade seglarskor. Senare på dagen gjorde vi ett till besök där och Mats hjälpte en barnfamilj att tyda instruktionerna. Jag tror att den här moderniteten gör mer skada än nytta. Det är bara turister som går dit och därför har alla besökare en once-in-a-life-time-experience och dessutom så kan jag inte för ett öre tänka mig att detta är ett hurra ur miljösynpunkt. Är det så klokt att nyttja elförbrukning för att spola av toaletter och turister?


Jag njuter av väder och vy  Stranden där vi badade  Tysken tog kort på oss vid vår lunchplats

Därefter promenerade vi vidare bort mot calanquerna som pryder havskanten. Det är stora ljusa bergsklippor med lustiga former. De sägs likna fjordarna i Norge - "De är precis som dem, fast mycket mindre!" Vi gick förbi befolkade stränder och slog oss sedan ned vid en klippa där vi bytte om till sol&bad och dukade upp vår matsäck. Himlen var blå och vi fick fantombränna av glasögonen - as always. Efter maten kom en tysk turist och inkräktade lite, men det var lugnt för han var en trevlig snubbe som bilade genom Provence på egen hand. Vi fotade åt varandra och utbytte tips.


Les calanques  Jag vid calanquerna  Härliga havet  Mats med god glass - jordgubb & vit choklad!

Vi promenerade vidare och nådde slutligen en finfin utsikt över calanquerna och en liten vik fullförtöjd med vita segelbåtar. Luften var frisk och vi fotade massor. Efter det var det dags för årets första dopp. Varma vindar blåste och vågorna lockade så vi vadade ut ganska snabbt ändå. Vattnet isade runt våra fötter men vi trotsade kylan och doppade oss. Efter några simtag hade kroppen vant sig och det var så härligt att glida på de höga vågorna och känna den salta smaken i munnen. Efter att vi soltorkat gick vi och köpte goda glassar och beskådade boulespelande pensionärer. De torkade av kloten med små näsdukar och hade ett snöre med magnet längst ner som de använde för att plocka upp kloten med. Bra att ha när rygg och knän börjar åldras och knagglas. Utflykten avslutades med en liten tur genom den lilla byn.


Härliga helgen

Söndag eftermiddag. Mats ligger och snusar under min bruna filt och jag tar mig tid att blogga om vår helg tillsammans. Solen kommer att börja sin färd neråt om någon timme, men värmen lär stanna längre än så. Mats är fascinerad av vädret här - "Det är som svensk sommar!" Vi går i shorts genom gatorna i Aix och tar emot solstrålarna med leenden. C'est parfait. I fredags natt nästan sprang jag av iver till Gare Routier dit Mats kom med bussen. På samma gång som det kändes att det var länge sen kändes som att vi senast sågs igår. Lika naturligt och lika fint som förr. Jag har saknat honom enormt och det är skönt att ha honom här. Nu har halva tiden gått för min franska resa och samtidigt som jag känner en viss stress och melankoli över att lämna denna livsstil ser jag fram emot det som kommer efteråt. De flesta av mina vänner har lämnat vår gemensamma hemstad, men några pärlor finns kvar och det är tur att jag har Mats där - äntligen kommer han hem från Sollefteå!


Jag på marknaden Oliver! Här kan man köpa fåglar! Vi är i ostens land!

Gårdagen började vi i lugnan ro med att ta en promenix på morgonmarknaden. Jag köpte äntligen Savon de Marseille, tvålar baserade på olivolja, om jag inte minns galet. Jag har länge tänkt inhandla dem, men försökt ta reda på om det är någon skillnad mellan olika försäljare, om det bara är en av dem som är "äkta" eller hur det ligger till. Men jag tror att alla klassas som Marseilletvålar. Så jag valde ett stånd och luktade på alla miljoner sorter utom typ gurka och melon. Näsan kliade ordentligt efteråt och jag hade till och med tvålsmul i ansiktet. Vi köpte croissanter på vägen hem och jag testade mitt nya te som Mats varit gullegull och haft med sig. Tepriserna här är hiskeliga. Påste har jag ingen koll på för jag bryr mig bara om lösvikt. Det brukar ligga mellan 3-4€ för 100g (alltså en påse) men förra veckan hittade jag en mysig tebutik där 100g kostade över 7€! Hur är det möjligt?


Savon de Marseille Mums! Croissanter! Katedraler, vilken turistfälla! Katedralen

Efter frukost gick vi en tur genom Aix. Vi besökte katedralen och gick förbi La Mairie och njöt av värmen. Jag kan tyvärr inte så mycket om denna gamla romarstads historia. Visst är det spännande, men jag lägger aldrig årtal eller betydande byggnader på minnet. Mats verkar gilla de små gatorna och myllret och myset, precis som mig. Han förstår att jag fallit för denna plats på jorden och då och då frågar han: "Ska vi åka på semester till Frankrike en gång per år?" eller "Ska vi bo i ett litet hus här?" Oui, merci!


Mysmyller vid rue Espariat Crêpes! Libanesisk mat! Shit, vad gott det var!

Till lunch åt vi klassiska crêpes och tog sen en siesta hemma hos mig. Överlag är det gångavstånd till allt här men det är ändå tokskönt att jag bor mitt i smeten. Alltid kan man smita in genom den gröna porten och hämta något man glömt eller lämna något man köpt. Vi åt middag på en libanesisk restaurang som ligger på min gata. Jag springer alltid förbi den när jag är ute i motionssyften och den gemytliga atmosfären har gjort mig nyfiken. Den var precis så mysig som jag trott. Personalen var gullig och inte alls lika stressad och otrevlig som på andra restauranger här. Vi åt 10 olika smårätter och det var trés, trés bon!


Vi höll inte på att komma helskinnade hem... Fröken Seriös Vem? 

Museum i Aix har gratis inträde den första söndagen i månaden så vi passade på att besöka Musee D'Histoire Naturelle. Vi tittat på dinosaurier och uppstoppade apor. Ganska intressanta grejer att titta på, men det var mycket mindre än jag väntat mig. Just nu pågår även en seriefestival i Aix och på museet fanns en utställning om apmänniskan Lucy.


Picknickpojke Provance-paret Myspark

Därefter gick vi till Parc Cuques och dukade upp picknick. Sallad, ost och baguette med kladdkaka till efterrätt. Lunchen följdes av en härlig siesta i solen. Jag tror att Mats delar min uppfattning om att den här lummiga parken är en perfekt plats för en solig söndag.


Utflykt vid havet

Jenny och Debs

Jag kan inte förstå att det var en vecka sedan som jag, Deborah och Jenny satt på bokcaféet Book in Bar och drack te. Känns som en månad sen, så mycket har hänt sen dess. Vi spenderade hela förmiddagen där och planerade bland annat nästa träff; vår utflykt till havet. Sagt och gjort, idag bilade vi från Aix via den lilla byn Calas, där Debs bor, kikade på hennes hus och fortsatte sedan till havet. Stannade vid en hotspot nära Marseille och dukade fram vår picknick.

  Det fanns ungefär ett dussin soptunnor på stranden. Ändå hittar man sånt här.  Bro för tåg

Debs kommer från Marseille och känner sig mer än engelsk än fransk. Hon älskar England - till och med vädret! Jenny är från Manchester och har flyttat till Aix med sin pojkvän i år. Två månader har hon läst franska, och pratar nästan flytande. Det är helt otroligt. Vi utbyter engelska och franska och det är riktigt givande. Debs är bra på att förklara de franska uttrycken som för mig och Jenny är helt ologiska. Vi försöker i gengäld hjälpa att förstå Debs varför man kan säga "meet up" när man ska träffa någon. "Get up, get down, get in, get out! Why is it so?!" säger hon förbryllat med vilda gester.



Vädret var mulet och regnigt imorse och därför tog jag inte med mig badkläderna. När solen tittade fram på riktigt under eftermiddagen ångrade jag mig bittert. Vattnet var inte alltför kallt och jag hade gärna tagit ett dopp. Men vi hade mysigt i alla fall, utan bad. Vädret var behagligt och picknicken satt fint i kistan. Tiden räcker aldrig till för våra samtal, vi skulle behöva träffas i en vecka istället för en dag.

HannaPanna  Debs -   Jenny

Samkväm

Här i Frankrike samlas man runt middagsbordet som muslimerna runt Mekka. Var och en har med sig ett bidrag till middagen; sallad, mat, dryck, snack, efterrätt. Ingen kommer tomhänt. Man bänkas, låter måltiden och samtalen ta sin tid. Man äter från varandras tallrikar, byter platser och dricker rosévin och apelsinjuice från samma glas. Alla hjälps åt att duka fram och duka bort och se till att alla får påfyllning av mat och dryck. Alla delar på allt, min vinare går åt till alla och av bordsgrannens paj får alla varsin bit. Det är inte som i borgarsverige där var och en dricker ur egen flaska och där de ekonomiska utläggen ska vara millimeterrättvisa.


Kvällen blir bara mysigare och roligare allteftersom. En del blir lite lulliga, men ingen snubblar och spiller rödvin på mattan eller spyr i papperskorgen. Alkoholen är en måltidsdryck och inte en drog. Målet med kvällen är socialisering och inte minnesluckor. Det här är varför, Mats, som jag föredrar utlandet före Svea. Jag är inget större fan av alkohol, föredrar te före Smirnoff Ice. Föredrar att gå på teater istället för att tappa bort mina vänner på dansgolvet. Många fransmän jag träffat här påpekar att svenskar dricker som om det vore den sista kvällen i deras liv. Jag skäms lite varje gång jag försöker försvara mitt hemland och förklara att i och med Systemets priser är alkohol lite av en diamant som alla vill åt. Jag förstår fransmännens oförstående ansiktsuttryck. Även de kan festa och bli fulla, men inte i samma utsträckning som i Sverige. För mig känns den franska kulturen mycket mer tilltalande - jag tror jag stannar i ostens land. Men nej, Mats min vän, du kan vara lugn, jag kommer hem. Resan är bokad och betald och nånting att se fram emot! Längtar redan nu! Att inte träffa Lotta på ett halvår är som att inte få äta choklad på lika länge. Stannar därför några dagar i Göteborg innan jag tar tåget upp till Umeå. Den här gången vet hon om att jag kommer, en liten bagatell som utgör stor skillnad från mitt förra besök. Göteborg gör att hemresan innebär nånting positivt, jag skjuter på sorgen att lämna friheten och istället möta jobbångesten (och utekvällarna!). Mats har hunnit hem från Sollefteå och kan stå där kl 06:37 på perrongen och ta emot mig. Det är nästan så att jag vill åka hem redan nu!


Nej till Marseille

Marseille är Frankrikes 3:e eller 4:e största stad, det är ingen som riktigt har koll på läget. 30 minuter från Aix en Provence gör att studenter, turister och vanliga dödliga vallfärdar dit med de blågula bussarna och kommer hem med lyster i blicken och pratar glatt om vilken fantastisk stad det är. Min premiärtur dit var i lördags. En halvregnig dag och utan att vara påläst hade jag inte riktigt kläm på vilka kvarter som är värda sitt besök. Jag hamnade lite vilse och gick miste om den gamla delen som jag planerat att besöka innan mörkret föll. Bussen tog mig hem och jag var inte så förundrad som ovan nämnda besökare. Men jag tänkte ge det ytterligare en chans, och hängde därför på David&Elisabeth när de skulle på dagsutflykt till Marseille. Igår tog jag dem till morgonmarknaden i Aix, de blev förtjusta och vi kollade därför upp om Marseille kunde erbjuda liknande. Så vårt första projekt idag efter att vi klivit av bussen var att ta metron till andra sidan stan, ta en snabb vandring genom stånden som bara kunde erbjuda BH:ar för 1€, fula smycken och lite grönsaker. Vi blev aningen besvikna. Regnet började ösa ner, bokstavligen. Vi vadade fram genom vattenpölarna för att ta oss till havet. Regnet upphörde ganska strax efter att vi börjat gå, thank god. Väl framme vid stranden köpte vi världens minsta kebab till vanligt pris. Tänk er ett stort tortillabröd som man fyller som om man har ett litet tortillabröd. Vi bänkade oss på betonganordningen vid havet medan bilarna brummade förbi några hundar meter bort. Vattnet var ganska kallt, men salt som bara den! Utsikten var härlig; dimmiga berg till vänster, blått hav rakt fram och bergsbebyggda Marseille till vänster. Naturälskaren Elisabeth hade kunnat stanna hela dagen, vi fick nästan dra henne i dreadsen får att kunna fortsätta med vårt äventyr.

Vi promenerade längsmed Marseilles "Champs Elysee" - en bilväg med några träd. Vek av åt vänster till en på kartan utmärkt shoppinggata, med en enstaka dyr modebutik här och var. Yeah. Vi möttes av regn igen, planerade om vår promenad och tog metron till den gamla delen av staden, den som jag aldrig hann med i lördags. Där är det faktiskt fint. Vi promenerade längsmed segelbåtarna i hamnen och beskådade Notre Dame på toppen av berget långt till vänster och fasaderna i gamla stan alldeles intill till höger. Längre fram nådde vi havets början och blickade ut på vågorna. Än en gång var det Elisabeth som var mest fascinerad. Hon är toppenhärlig, trots att regnet duschade oss gick hon fram lika leende och ville att jag skulle lära henne hur man säger "Jag tycker om regn" på svenska. Hon har ett stort intresse för Skandinavien och jag har presenterat både fraser, författare och musik.

Det som folk hyllar mest med Marseille är närheten till havet. Det är läckert att det är gångavstånd till detta medelhavsblåa vatten, men samtidigt äcklas man av naturförnedringen när man ser plastpåsarna och colaburkarna som guppar längs strandkanten. Fy! Havet inbjuder oss till sitt lugn och man börjar nästan fantisera om undervattensvärldar, men bilarnas tut och människornas kaffekoppsklink i bakgrunden förskingrar tankarna. Vill man se havet; åk inte till Marseille. Finaste delen är gamla stan, det liknar Aix men är mer dött. Just vid havet står den ståtliga randiga katedralen. Ja, randig! Med sina gråaktiga svartvita ränder påminner den starkt om gammeldagsa fängelsekläder. Det finns ett fåtal affärer på de trånga gatorna, och flera lokaler som är stängda. Så är det överallt i Marseille. I lördags trodde jag att det berodde på att det var helg, men tydligen finns det många nerlagda verksamheter. Det ger en sovande stämning. Som en söndag, eller en stad folk flyttar ifrån. Annars är arkitekturen varken fin eller häpnadsväckande. Det liknar många kvarter i Stockholms stela delar, eller Malmö. Även om utseendet inte är det mest fantastiska kan man ju gilla en stad av andra skäl; de gemytliga restaurangerna, människornas vänlighet, stämningen på gatorna eller de lummiga parkerna. Ingenting av detta finns i denna hamnstad så jag förstår verkligen inte hysterin kring Marseille. Både David och Elisabeth delar min uppfattning, det rör sig inte om att jag surar bara för att det är taskigt väder varje gång jag är där. Marseille platsar inte ens min femtopp!

RSS 2.0