Augustiångest

En dag kvar av augusti månad. Den är liksom den där månaden som representerar både slut och början, i just den ordningen. Sommaren når sin ände och livet innan likaså. I samma veva påbörjas det nya. En ny termin, en ny lägenhet, en ny stad, en ny flygplanstur. Planerna är många men jag måste erkänna att jag mest av allt beundrar de som inte har någon plan alls. De lyckas ändå ha roligt och hamna nånstans där trivselblommorna grönskar året om. Jag har plockat upp så många insikter från marken de senaste dagarna. Det är hårt att leva i en tro och sedan slås i ansiktet av att den teorin inte stämmer överens med verkligheten. Man brukar säga att magkänslan inte har fel och i veckan har jag lärt mig att lyssna på den, och inte på mitt bestämda jag.

Precis som Lotta förstår jag inte varför det ska vara så förbannat lätt att stressa. Jag hetsar över minsta lilla grej och dagens mål är alltid att få planeringen att klaffa samt att hinna med mer saker utöver den. Jag jublar om jag kan sluta jobbet en kvart tidigare och ser tusen möjligheter i vad jag kan göra med den kvarten - gå en sväng på den affären, låna den boken på biblioteket, ringa det samtalet. Guuld! Det är så jag tänker. Det är så jag bygger upp min stress. Genom att mäta allt i tid. Jag saknar ro. Trivs jag i det jag gör eller är poängen bara prestation? Är det viktigaste att hinna massor eller att njuta av upplevelsen? Jag är naiv och tror att jag lever i det senare och kanske stämmer det till viss del men samtidigt anar jag en känsla av att njutningen tar en andraplats. Jag är 21 år. Hur gammal kommer jag att vara när jag går in i väggen?

Det är dags att byta tillvaro. Det är dags att byta jobb. Jag vill verkligen verkligen verkligen inte ta på mig mina arbetskläder igen. Jag känner inte heller för att skaffa ett nytt arbete. Jag vill vila. Min kropp har skrikit åt mig hela veckan och jag bara fortsätter misshandla den. Min mage gör ont och finnarna bygger kolonier i mitt ansikte. Inte välkommet. Jag orkar inte cykla i uppförsbackar och jag önskar mig en trasig väckarklocka. Jag vill sova. Jag kan inte minnas senast jag såg en hel film utan avbrott. Jag har helt enkelt inte tid. Jag har kommit till insikt om att allt planerande och drömmande inte är så givande i slutändan. Eftersom jag ideligen ändrar mig är det inte så smart att spika planerna alltför hårt. Så jag testade att lägga ner allt, testade att lämna drömmarna åt sidan och det fungerade. Jag tänkte "Vem far illa av att jag inte bestämmer mig nu för vad jag ska göra sen?" Ingen. Bara jag.


Red House Party

Jag vet att det gått en vecka, men jag har jobbat för mycket dessa dagar för att hinna med att skriva om lördagens helfest. För mig var det en stor händelse, förmodligen enda gången som trettio pers tar plats i mitt relativt stora boende och festar loss. Tycktes som att mina gäster hade en rolig kväll och det sprider massa glädje i mitt olbanistiska hjärta. Myspys! Alla var taggade till topp och fint klädda och släntrade in med systemkassar och leende läppar i mitt röda hus. Edit var mer eller mindre ordningsvakt, höll koll på vilka som blev fulla först, vilka som rökte och vilka som var fulla i allmänhet. Hon sprang runt bland oss, en halv meter kortare än alla andra och sneglade skeptiskt på oss drickande galningar. "Mats, om du inte drack och Hanna hade druckit, skulle du vilja pussa henne då i alla fall?"

Under kvällens gång dök många oväntade men kända ansikten upp. Imponerande att folk ids böka sig från stan ut till Holmsund för en sån sak som denna. Tack för alla fina gästboksinlägg! Petra fick sin hand skadad, så det blev en sväng till akuten men sen var hon tillbaka som om ingenting hade hänt. Plus i kanten till henne! Trädgårdssoffan brakade sönder och samman och när man ser den kan man bara föreställa sig alla brutna ben som måste ha medföljt, men så vitt jag vet har vi ingen skadad vad gäller den. Puh!

Dagen efter blev det förhör med ordningsvaktar-Edit och jag klarade mig bra. Försökte se förbi hennes genomträngande, hänsynslösa polisblick.
"Var alla fulla?" Nej, två nyktra deltagare. Du kan vara lugn, det finns hopp om en bättre värld.
"Var det nån som kräktes?" Nix, inga spyor funna. Och ja, jag städade dagen efter. Det tog hela den dagen.
"Var du jättefull?" Inte så farligt, faktiskt. På ganska lugn och säker nivå.
"Röker alla dina kompisar?" Nej, men tyvärr de flesta.
"Var det nån som sov över?" Mats och Simon.
"När for alla hem?" De sista drog vid fyra.
"Har du ont i huvet nu?" Nej. Tack och lov. Vill du ha det här skriftligt?

Kräftskiva hos Landströms

En mörk torsdagkväll på punchverandan. Vi slukar och slaffsar i skenet från ljuslyktorna. Fatet med kräftor töms mellan varven av snapsvisor och divideringar om hur man bäst äter dessa delikatesser. Varpå följande konversation inträffar:

Far: "Edit, prova sug ur saften ur kräftan."
Edit, försöker: "Men alltså, hur suger man av egentligen?"
Far: "Hehe, eeh.. Ja..."
Mor: "Ja, hur suger du, Thomas?"
Far och jag börjar asgarva medan Edit, mor och farmor sitter som tre frågetecken.
Jag: "Pappa, berätta nu hur man suger!"
Far: "Det kanske du kan göra!"
Vi skrattar ännu mer, Edit, mor och farmor förstår ännu mindre.

Mr Raspberry

Att snickra ett CV
Me: Mor, ska jag skriva att jag flyttar till Sollefteå för att bo med min pojkvän?
Mum: Ja, det är klart.
Me: Då låter jag ju som världens våp!
Mum: Det är bara du som ser det så.

Hallon, hallon, hallon. De är mina favoriter just nu. Gjorde en klassiker idag. Mina magiska muffins med hallon och vit choclit. Åh, jag önskar att jag hade tid att bege mig ut i skogen på jakt efter blåbär. Ska se till att hitta en lucka i veckan och fylla den med blåbär. Någon som känner sig manad att följa med? Det blir hårt arbete i myggsällskap.


Impulsiv

Alltså galna bananer! Folk rynkar på näsan när jag nämner att jag ska förflytta mig till Sollefteå. Det blir ett ögonblick av stel tystnad, sedan krystar de fram i ett försök att vara ärliga utan att trampa mig på tårna: "Eh... Vad ska du göra där?!"
Det handlar om miljöombyte, tjäna pengar och utmaning. Det är dessutom en liten, söt stad som innehar det man behöver. Jag kommer dessutom få massa tid över till pyssel och fixitrix. Need it badly.

Jag älskar att vara ledig. Den här veckan har känts som två för jag har hunnit med så mycket. Efter utgång på Rex fick jag och Sarah logi, gitarrkonsert och kalasfrukost i stan - byebye taxipengar! Jag sover gott bredvid henne. Sen lurade hon med mig på shopping (jag lurade med henne?) och mitt konto tappade en tusenlapp, men det var det värt. Jag köpte världens koolaste klänning! Och en massa annat fint. Jag har varit på utomhusbio mitt i natten och blivit proffssminkad. Städat mitt hus, bakat paj, kokat marmelad, tvättat, plockat bär. Husmors-Hanna är i farten. Samtidigt flödar kreativiteten. Är det de spontana planerna som väcker impulserna? Låt det hålla i sig i höst!

Manligt modemagasin

Jag har fallit för frestelsen att börja köpa veckotidningar. Nu tänker ni "Ånej, hon har blivit en Cosmo-girl!" eller "Alla läser väl Elle?" Men HA, där har ni tokfel. Det rör sig om journalistik för män. Nu tänker ni "Ska hon jämföra bränna med bikinibrudarna i Moore? Hey, less is more, so shave those legs instead and be a girl!" eller "Sen när intresserar hon sig för bilar?" Men nej, fel igen. Det var Jude Law som hookade mig. Vem kan motstå den där bekymrade rynkan som prydde framsidan i svartvitt? Efter en bläddring var jag såld och slukad. Tidningen King riktar sig till modemedvetna killar som lägger ner pengar på sina skjortor och låter smakfullheten speglas i en sån enkel sak som val av kallingar. Det är hett.

Manligt mode är mycket mer intressant än kvinnors. Det är en smalare branch som inte känns lika slavisk fastän den inte är lika bred som utbudet för oss females. Jag upplever att fokus ligger mer på stil och kläder än det kroppsliga idealet som ständigt förföljer vi tjejers ångest. Det ger dessutom en annan inspiration, man får plats att tolka ur sitt eget perspektiv istället för att följa mallen till punkt och pricka. Jag tror att eftersom medvetenhet vad gäller utsidan är så pass nytt för killar så kan man inte bygga stacken för långt bort. Man måste ta ner det några nivåer för att kunna fånga upp fler. Är det för extremt skulle ingen våga haka på. Gör en, gör alla. Män är ju flockdjur och inte individualister. Därför blir det snyggt och stilrent men ändå vardagligt. Om jag burit motsatt kön skulle jag vara mycket mer fåfäng än i nuläget. Tänk att få bära upp en Fred Perry-piké! Eller att dofta Hugo Boss. Jag skulle spegla mig tills håret låg precis rätt och jag skulle ha så snygga skor. Sen är det något visst med killar som lägger ner energi på sitt yttre. Men i brist på maskulint kön får jag ägna mig åt herrtidningar av det här slaget.

http://www.kingmagazine.se/

The Big Issue

Vi sa inte hej. Vi tittade inte på varandra. Men vi såg varandra. Och vi såg att den andre såg. Och vi såg att hon såg. Jag vågade inte titta på henne. Jag stängde in mig i min för tillfället påhittade värld och låtsades att de inte var där. Jag skrattade falskt och tittade för länge på hyllan framför mig, för att gå miste om periferin. Jag tog omvägar. Sen blev jag i alla fall tvungen att gå precis bakom ut genom dörren. Jag kunde ha nuddat ryggen. Trots det lilla avståndet har jag aldrig känt mig så långt bort ifrån en människa. Var är vi? Jag hatar att det är "vi". Jag vill gå hem.

Hem: Jag pressar fram mina ord och du bara håller om mig. Du säger ingenting medan du lyssnar på mig. Du tänker att jag mår bäst av att inte tänka på det här, så du håller om mig ännu hårdare och avbryter mina läppar. Då vill jag våga släppa efter, då vill jag sluta vara hämmad och då vill jag våga ge dig vad du förtjänar. Bara tanken på att jag inte törs och inte kan gör mig ännu närmare till tårar. Jag vet inte hur jag ska få dig att förstå hur mycket du är för mig.


Den otroliga vandringen

Vilken vecka vi haft, jag och vår skogsmulliga vän. (She'zz really, really cool! I wizz I wazz her, I really do.) Molnfri himmel och visst syns det på oss. Jag höll på att avlida där ett tag när mina lår fått alltför mycket sol. "Jag bränner mig aldrig!" Tji fick jag, det kostar att vara självsäker! Sarah var gullesöt och tog hand om mig när jag låg och brann och svor i tältet. Myggen var våra trogna anhängare under hela resan. Till vår stora lättnad var det inte alltför många som delade samma vandringstur som oss, så vi slapp träffa folk. För det mesta var det bara vi, ryggsäckarna, solen och de höga fjällen med böljande former, virvlande vattenfall och snötäckta toppar. Flera fröjder för ögonen.Tyvärr fick vi inte med allt på bild - en dag balanserade vi på hala stenar över en större bäck och ett parti var särskilt svårt. Så vi började flytta stenar för att kunna ta oss över.
"Det här är ju sjukt! Vi ska väl inte behöva möblera om i naturen?!" sa Sarah.

Otur eller oskicklighet? Jag vet inte, men det som hände var: Jag böjde mig fram och med ett plopp föll min kamera ner i det forsande vattnet och slets på en gång med av strömmen. Min reaktionsförmåga var lika snabb som fallet. Jag slängde mig efter min käraste ägodel och först gled den ur mina händer, men ett andra försök och jag fick tag i den. Den var död och vi var ledsna. En halv rulle förstörd och ingen möjlighet att föreviga återstoden av vår resa genom fotografi. Förmodligen har den tagit sin sista bild, min älskade Canon.  - Tid för tyst minut -

Tröttheten gjorde att vi skippade kartläsning och det i sin tur ledde till att ingenting ledde nånstans. Vi tappade bort leden. När vi klampade och klaffsade över en dränkt myr började vi fundera på var stigen tagit vägen och när liljeholmaren dök upp iddes vi inte backa tillbaka. Så vi gjorde en fuling och klängde oss över tvåmetersstängslet som omslöt det heliga landskapet där innanför. Tur att ingen vet om det. Naturreservat i all ära, men inte har vi fått se ett endaste levande djur. (Grodor och fiskmåsar räknas inte hit.) Fem döda lämlar och ett halvt litet ben av en lemlästad ren var allt som bjöds på. Istället hade jag turen att hitta ett moget hjortron. Så ljuvlig är den smaken.

När vi nått slutdestinationen i Vakkotavare bestämde vi oss för att pröva lyckan inom liftning. Vi hann ställa oss vid vägen, det kom en liten röd bil minuten efter och tummen upp! Två franska forskare lät oss åka med till Stora Sjöfallet. Där unnade vi oss en ljuvlig måltid på restaurang. Nog för att all mat är god när man är hungrig, men kvallan på det där fatet var inte att leka med. Tokbra! Sen tjuvtältade vi och kom undan trots att jag var säker på att skogvaktarn skulle komma på oss. Som slutkläm kan jag summera vår vecka med ett ord: Hellikopter. Vi hann gå genom portarna mot Kebnekaise där i Nikkaloukta, när den första hellikoptern flaxade ovanför våra huvuden. Därefter har de trafikerat luften mer frekvent än vandrarna på leden. Sjukligt irriterande. Jag trodde äntligen att det var över när vi tuffade ut från perrongen i Gällivare men ack, så fel jag hade. De följde oss ända ner till Umeå, där vi dessutom möttes av regn och rusk.


RSS 2.0