Sista rycket

Jag har precis sett Notting Hill. Vilken underbar film det är. Blir alldeles varm av blickarna mellan Hugh och Julia. Utspelad i Londons idyll gör bara saken ännu mera mysig. Bra start på årets sista afton. Det fick mig att glömma irritationen över min bror som betett sig som en pubertal jubelidiot hela dagen. (Han ska dricka mjölk till tolvslaget.) Trots hans igelattityd lyckades vi knåpa ihop en rejäl festmåltid med hummersoppa, laxrullar och hälleflundra och chokladefterätt. Vi skålade och inveg betterummet och konstaterade att det är ett mäktigt rum vi fått till. Ära åt familjen Landström! Så min nyårsafton är inte så dum ändå, trots att jag jobbar medan alla andra dränker hjärncellerna för att glömma årets snedsteg. Jag för min del vill inte alls glömma detta år, inte ens tabbarna. Mycket har hänt, men det bästa är nog att mitt civilstånd har mognat. Du har hängt med mig i nästan nio månader och framtiden känns ljusare och ljusare för varje dag med dig. Jag hoppas att du vill dela nästa år med mig. Nu ska jag äta kex och ost med mina kollegor. Sup och röj, ögonaböj - så ses vi nästa år!

Gott Nytt År allesammans!

Julen är här

Snöflingorna dansar ner från himlen och landar på den vita marken. Punktlistan är uppfylld och julstämningen är med mig.

 • Familjen Landström har börjat julstressa och julgräla. Alla lägger saker på fel plats och det blir mer stökigt än städat när vi försöker rensa och göra fint. Renoveringen kommer såklart inte att bli klar till jul heller, trots att mina föräldrar går och lägger sig bara några timmar innan jag går av mitt nattskift. De ska i alla fall inte göra egen julkorv i år, tack och lov för det. De har en tendens att ta sig vatten över huvet.
 • Jag har inte hunnit fixat färdigt med mina paket och det enda julrim jag lyckats krysta fram är töntigt och innehåller dessutom faktafel.
 • Knäcken blev för lös.
 • Jag har en preliminär julaftonsoutfit. Pappa spände ögonen i min uringning och sa: "Tänk på att din morfar är 73 och har vissa värderingar."
 • Jag har sett ett avsnitt av årets julkalender (den var väldigt... modern).
 • Jag har glömt att tända det fjärde adventsljuset.

Allt tyder på att det blir jul i år också! Jag ser fram emot det. Det blir min lilla semester och jag ska göra allt för att slappna av efter dessa hårt arbetande dagar. Mina syskon har redan börjat peppa inför bilresan ner till Värmland, då vi ska sjunga Harry Potter- visan. http://www.youtube.com/watch?v=Tx1XIm6q4r4


Radiohead

Veckans äventyr: Jag har varit med på radio! Ganska snabbt efter att jag sms:at in min önskelåt till Musikhjälpen ringde de upp mig. Så jag hade ett gott litet samtal med Henrik Torehammar och Kitty Jutbring om alltifrån hur det är att jobba på vårdhem till poesi. Väldigt mysigt. De är så himla fina och jag måste säga att de förgyllt min målande vecka. Radion har varit på nästan dygnet runt och lite tomt kommer det allt att bli nu när projektet är över. Kul att jag fick vara med att ta del av det! Lilla jag, liksom.

Jag önskade The Arks "It takes a fool to remain sane" med motiveringen att den tillägnades rättvisans kämpe, min lillasyster. Kitty sa: "Den är ju lika aktuell för flera år sen när den kom som den är idag."
Jag: "Ja, och imorgon!"
Kitty: "Åh, är du lite, såhär, poetisk av dig?"
Jag: "Haha, ja, ibland.."
Sen diskuterade vi huruvida det här var en slags vändpunkt i mitt liv då jag from now on kommer att syssla med poesi. Kanske blir det så?


Nära bristningsgränsen

Hallååå. Nu saknar jag dig skitaextremtmycket ju och så är du inte häääär och jag får inte träffa dig på flerafleraförmånga dagar. Jag tror att jag ska bota min längtan med ett litet rim.

Du är så fin
Och du är min
Du har nästan svart hår
Och fasta lår
Om jag kunde köra bil
Skulle jag skjutsa dig flera mil
Så att du kan träffa mig ofta
Se på film och softa
Jag tror att det blir jättekul
När du och jag ska fira jul
Men jag vill göra det nu
Kan inte vänta, är inte tålmodig som du
Du är som en trekilos godispåse
Ja, så söt är du!

Kanske ska ackompanjera det här med några A-moll? Vad tros? Kan bli årets hit. På tiden, året är ju slut snart. Låten kan heta "När är du här?". Vilken schlager!

(När jag skulle fundera ut en rubrik till det här inlägget dök ordet "kuksjuk" upp i mitt huvud, chockerande! Man börjar ju fundera vad jag längtar efter?! Till mitt försvar är det ju ett rimord - passar bra ihop med texten.)

Hanna Helgon

När veckan är slut kommer jag att ha jobbat över 70 timmar. Det är lite galet när jag tänker efter. Sen väntar ännu mera jobb och därefter kommer en tärd Hanna att fira en mysig jul med sina närmaste. Det ser jag fram emot. I år har jag varit ute i god tid med julklapparna. Otroligt skönt för jag har verkligen inte haft tid att svira på stan de senaste veckorna. Jag får som ingen lust att superkonsumera heller när media ständigt påminner om svårigheterna runtom i världen. Å andra sidan, ska vi komma ur finanskrisen är det väl på tiden att man drar sitt strå till stacken?

I veckan har jag lyssnat på Musikhjälpen i P3. De samlar in pengar för 67 miljoner flyktingar ("kycklingar" enligt Kitty). Jag blir nästan äcklad av hur bra vi har det här i trygga Svea där det enda man kan gnälla över är väderväxlingen och att Umeå kommun inte bygger bättre genomfarter i stan. Det är ändå överkomliga problem som bara ställer till det lite i vår vardag, det borde vi faktiskt klara! Tänk er att bli volontäris på livstid. Rikta sin empati och sina krafter mot de som verkligen behöver det. Visst är det viktigt att se sig om här hemma också. Kan man hjälpa någon lite extra så varför inte? Men ibland känns det bara så himla motigt och särskilt när responsen tillbaka ligger på minus. Det som inte är mitt fel blir mitt fel och är det då fel i att tycka att man inte gjort något fel? Jag är nog lite orättvis nu, för oftast finns den där tacksamheten i mottagarens blick. Fast jag önskar att en del kunde visa det lite bättre. Det är faktiskt vad jag önskar mig i julklapp.

Jag har nästan blivit vegetarian också. På nyheterna rapporterar de om försämringarna inom grishanteringen. När jag handlade salami på Konsum idag tänkte jag på rivsåren och dödsfallen och skämdes. Jag behöver verkligen proteiner och järn nu och tänkte att det var bättre med 100g gris på en vecka än fläskkotletter till middag. Såg förresten en stor vakuumförpackning märkt med "griskotletter" i kylen hemma. Ska det vara så när man har boxen fylld med ren och älg?! Måste ta ett snack med mor och far.

Åh. Jag önskar att jag kunde lösa världsproblemen. Och de nationella problemen. Och de lokala problemen. Och familjeproblemen. Det är vad jag önskar mig i julklapp.

Denna anrika herrgård

Det renoveras för fullt i mitt andra hem, dvs det grå huset jag ser när jag tittar ut genom mina fönster. Mitt bidrag är målning och jag är lite nyfiken på hur många kvadratmeter färg jag penslat på de senaste dagarna. Ni skulle se hur det blir där hemma! Helt galet, vi har förvandlat vårt blekgula vardagsrum till en balsal. Rummet har nu antagit en för fin karaktär för videoband som ligger huller om buller och smulor på mattan och hundhår i soffan. Beslutet lutar mer åt att hålla dörrarna stängda, sänka värmen och bara infinna sig där när det nalkas finmiddag. Nu låter vi som värsta nobla familjen där pappa har slips och dyr morgonrock i äkta siden och där mamma samlar på guldsmycken från hela världen och där min bror går på privatskola och där min syster är elitgymnast fastän hon bara är elva år. Och jag själv? Det svarta fåret som får bo på baksidan av allt det glamourösa för att familjen Landström skäms över hennes oglassiga yrkeskarriär som vårdbiträde. "Du kan ju skriva dit 'värdelös' på CV:t, gumman!" kan man tänka säg att mina föräldrar skulle yttra. Men då har jag bara ett ess i bakfickan: "Å vem ska torka ditt arsle om 40 år, hade du tänkt?!"

Som tur är kan vi glömma det där sista om min familj. Ingenting stämmer. Och därför undrar jag också, om det nya vardagsrummet stämmer? Vardags-rum. Dåligt namn på ett rum man aldrig kommer att använda. Det blir i alla fall tokfint och mor kommer säkerligen inte att få sin önskan att slå in, om att det ska vara rent och städat där under slottstaket (ja, det är ett slottstak!). Vi kommer nog att bjuda på enkla middagar och låta hundarna svansa runt bordsbenen precis som förut. För mama är konservativ, det fastslog vi idag, så inget kommer att sluta vara som det var förut. ; )

Jag har bara en sak att tillägga. Vår granne har en pizza uppkallad efter sig. Ja, det är sant! På Holmsunds pizzerian a.k.a. HP (Harry Potter? Hanna Panna?) hittar man den och fyllningen är skinka, bacon, kyckling, oxfilé, salami samt vitlök. Undrar om det inte var kebabkött också... Jag frågade vår vän om han gillade grönsaker och till min förvåning svarade han ja. Kanske han tänkte på pizzasallad. Han brukade i alla fall gå in på HP och de frågade vad han ville ha. "Jag ska ha allt," var svaret. Gång på gång. På gång. Till slut sa pizzapersonalen "Vad heter den pizzan egentligen?" "Jag vet inte! Men jag beställer den alltid här!" "Okej, då blir den uppkallad efter dig, Roshé." Därefter kan man alltså beställa en Roshé för en 70-lapp och jag antar att även en snickare blir mätt efter den...

B.l.u.r.e.m.i.

Blur spelar i Hyde Park nästa sommar. En återförening mellan mina fyra favoritbritter, eller ja, de har i alla fall stark topplacering. Men jag menar, vem hade kunnat tro?! Detta bråkskadade band har lagt argumenten åt sidan och sjunger nu i stämmor igen, precis som under 90-talet. Jag överväger att åka dit. £45-biljetterna släpps på fredag och jag kommer att tänka på dem hela helgen. Mitt liv är liksom inte planerat så långt fram i tiden, jag kanske tokarbetar då för att kunna ta mig Europa runt med min bästa vän, vem vet? Och med tanke på att hon en gång för länge sedan ställde upp på att följa med mig på Blurkonsert är det ju självklart att jag hellre delar tågkupé med henne än att njuta två och en halv timme av Damons vackra toner. Men jag måste säga att det är en slitsam uppoffring.

Åhh, varför spelade de inte när jag väl bodde i London??! Jag är alldeles skakig.

Mitt eget överhuvud

Jag kan inte ta order. Lever kvar i trotsålderns kan själv och låter mig inte styras och ställas. Mitt första längre jobb var som nattare på Erkan. Tala om frihetens jobb! Man har i princip en tid att passa, och det är blöjbytet som ändå är rätt flexibelt. Egentligen styr man allt själv - tillsyn av de äldre, när man äter sin lunchlåda och vad man kollar på för program på TV:n. Perfecto. Mitt första Englandsjobb var på en av de många pubarna inom Wehterspoons - bigbig company och därmed en standard och styrning i likhet med Doncen. På mitt arbetspass följde tre, fyra chefer mig med blicken. Antingen nerifrån golvet där jag var eller uppifrån kontoret där de spanande på oss bartenders via sina övervakningskameror. De sa "do this" och "do that". Jag fick nog och sökte nytt jobb. Hamnade på Nuts About Life där chefen (Gary Coleman, bildgoogla honom! Det gjorde alltid vi.) kom in en gång i veckan för att checka läget i fem minuter och sedan dra igen. Det är för övrigt det mest inflytelserika jobb jag haft. Jag menar, jag gjorde personalschemat, hallåå! Hur mycket mer guldvärt finns det att bestämma över? Sen kom jag hem från Lovely London och började moppa golv åt Hemtrivsel. Personalansvarige Per sa under vårt första samtal: "Det här jobbet innebär frihet under ansvar." Katching! Perfecto för mig. Jag styr nästan över mina arbetstider, hur lång lunch jag har och hur jag ska lägga upp mitt arbete. Som outbildad brud i 20-årsåldern tycker jag att jag har lyckats rätt fint med att hitta de här arbetsförhållandena. Jag skulle aldrig platsa på H&M där det finns ramar för hur man servar kunderna eller på något annat företag där chefen är en hack i häl. Jag kan inte ta order.

Nu ska jag till Carran på kalas. Hej svejs!

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Sista tisdagen i november. Lotta ska på middag hos sin bror vid sextiden. Hon kommer dit och får veta att hans flickvän ligger i soffan och är sjuk, stackarn. Pelle ber henne titta till Lisa och säga att maten snart är färdig. Lotta går fram till soffan. Lisa ligger under en ljusblå filt och allt man kan se är hennes bruna hår. Lotta frågar om hon vill ha lite vatten. Men hon svarar inte, utan drar sakta ner filten och Lotta tappar både ord och fattning. Där ligger inte Lisa, utan jag!

Så började min vecka med Lotta i Göteborg. Den har varit urkul och gått alldeles för fort. Skämten är på plats som förut och när vi nått klimax var det dags för mig att åka hem igen. Ingen har humor som hon. Dagarna har spenderats i affärer, på museum och diverse uteställen. Vi har hängt med korridorskompisar, klasskamrater och familjemedlemmar. Ändå har vi hunnit med allt som bara jag och Lotta gör, diskuterat fallossymboler, ätit renkött till frukost och druckit massor med te.

Födelsedagsbarnet firades i nästan ett helt dygn. Julmarknad i Haga följt av kalasfika i Vasastaden. Kvällen avslutades med mediteransk middag och utgång på Nefertiti. Vi hade skitkul allihopa, men toppen nåddes på hemvägen. Har inte skrattat så mycket på längelänge! Vi klarade oss undan baksmällan och orkade med Liseberg dagen efter. Så mysigt där är med alla julejus och tomtar. Mitt kamerabatteri tog slut när vi passerat entrégrindarna, typiskt. Jag kunde fokusera helt och fullt på chokladlotteriet istället, men det hjälpte inte för fem öre. Jag och Lotta såg oss själva gå därifrån med en stor 2kgs kartong under armen, men det blev inte riktigt så. Vi vann ingenting! Otroligt retsamt att var och varannan därinne gick och bar på sina Tobleronefynd. Liseberg in winter är nog den mest romantiska plats jag besökt, för övrigt. Tur att jag och Lotta hade varandra, annars var vi omringade av par (där tillhörande hennes bror+flickvän samt mor&far) och barnfamiljer.

En av rundorna på stan avbröts tvärt av en röst som utropade: "Hanna!" Jag vände mig om och fick syn på Sanna, Ludvikabruden från London med kusiner i Holmsund. Har inte träffat henne på lite drygt ett år och hon var lika sprudlande glad som sist. Så kul! Sista dagen på Västkusten mötte jag och Lotta upp Malin i Nordstan och vi lunchade på Erikas nepalesiska andra hem. Var så kul att träffa båda brudsen! Sen följde Lotta mig till perrongen och vinkade hejdå. Det var ett slitsamt farväl. Tur att det bara är några veckor tills vi ses igen. Min käraste vän.
 

     

- I'm gonna do knock-knock-jokes. "Knock, knock, who's there?" "Me, I'm already inside!"

- Hallå kompis! Var ska vi gå nu?


RSS 2.0