Säkerhetstanter

Listan kan göras lång på sånt man stör sig på i vardagen. En grej som jag tänkt närmare på är tanterna på bussen. Egentligen är det här inte särskilt irriterande, men på ett sätt så motsägelsefullt att det förbryllar och kanske till och med stör mig. Ni vet, alla ladies över 55 är ju laglydiga och ordentliga och använder därför säkerhetsbälte precis som de gula skyltarna i bussen anvisar. Sagt och gjort. Kvinnorna sitter där med sina bullmagar fastspända och med sitt samvete säkrat. I mycket god tid innan bussen börjar närma sig stoppstationen för dessa resenärer (som oftast är sjukhuset)  sträcker de på sig och trycker varsamt på den lilla röda, runda stoppknappen. "Pling" hörs det längst fram hos chauffören och därefter ett "klick" hos tanten som tryckte. Hon knäpper av sig säkerhetsbältet. HALLÅ???!! Sen stannar bussen för rödljusen vid Ålidhemstunneln, kör vidare in i sjukhusrondellen och svänger först höger sen vänster och stannar till vid busskuren. Jag är ingen trafikexpert, men jag är säker på att en sån kan räkna upp minst 10 fall av olyckor som skulle kunna hända under den här sträckan. Hur har tanterna tänkt? Där sitter de utan skydd och far fram genom den ivriga morgontrafiken. Pang boom krasch så händer en olycka och vi tackar gud att bussen redan var på väg mot sjukan.

Kylskåpspoesi

leave the bitter dream and sleep through winters shadow
dress this life in spring and summers beauty

L'histoire

Mor sa: "Vänta tills du blir kär, då kommer du att släppa alla sådana tankar och det är ingenting du kan styra över."
Vilket gjorde mig arg. Självklart kom mina intressen och min framtid i första hand, sen kom flickiga drömmar. Jag levde lyckligt, fritiden gick åt till att gymma med Lotta och fika på stan och pyssla i mitt hem. Sen kom påsken och jag liksom vaknade upp en morgon och befann mig i sagornas värld. Där, utanför min balkong, fanns en prins på ståtlig häst och väntade på mig. Han såg upp mot mitt fönster, tänkte väl att jag var fett snygg, och bestämde sig för att give it a try. Hans häst gnäggade (för själv är han lite blyg) och jag ropade till svar att "Sorry mate, Törnrosa bor next door" och somnade om. Fågelkvitter väckte mig åter och följdes av tonerna av harpa. Jag är ingen hopplös, obotlig romantiker som svävar på moln när tillfället kommer. Så jag stack ut mitt huvud, tog det chill och la märke till att den stabilitet jag alltid saknat fanns där, med honom. Eftersom mitt hår är för kort för att klättras ner på föll jag helt sonika pladask framför hans fötter. Såg skamset upp i hans bruna ögon och bekände att han faktiskt är vad jag drömt om.

Jag skulle inte påstå att intressena och framtiden har halkat ner på andraplats nu, däremot har de förändrats i sitt innehåll. Mor hade rätt i att man inte kan göra allt, hur gärna jag än ville motbevisa henne. Men ett dygn har bara 24 timmar och efter skönhetssömnen och arbetsdagen kvarstår inte så värst mycket tid att spela på. Jag har på sätt och vis lagt om mina vanor. Träning har verkligen halkat ur agendan och jag syr inte lika ofta. Tyvärr måste jag säga att mina underbara, självständiga vänner har fått ta stryk. När jag inte längre kan minnas hur många veckor det var sen jag såg dem sist, då svider det lite. Antar också att det är ömsesidigt, jag är inte den enda som ofta är uppbokad. Ibland svär jag över att jag inte hinner med allt jag vill. Prioriteringarna slår inte alltid rätt och jag kan sakna det jag gjorde förut.

Men så tänker jag på vad jag har och på vad det ger. Fågelkvittret och harpan börjar spela igen och lyckan tar över. Mitt liv är som på film. Jag går hand i hand på trottoaren, jag kryper upp tätt intill i soffan, jag blir utbjuden på restaurang och ja, det är så mycket att skryta om att jag gör det med stolthet. Jag har alltid trivts på egen hand, men jag förstår Eva Bergström nu - tvåsam är så himla mycket bättre.

Oh, förresten, det här är nog det där inlägget som du väntat på så länge. Ursäkta fördröjningen.


Utflugna fåglar

Åh, vet ni vad? Vet ni vad jag saknar? Tiden då man bodde omgiven av alla sina vänner. Då man kunde hänga utan att planera sju dagar i förväg och då man kunde träffas bara en timme och ändå känna att det var lönt. Antar att det blir så när man växer upp, blir stor och flyttar på sig. Det är inte längre gångavstånd till bruden du delade bästishjärta med i femman. Svårt att spontanhälsapå varandra och folk är ju dessutom så upptagna! Ser bara på mig själv. Hur ofta är jag egentligen hemma? Typ mellan 22 och 07 och då sover jag. I veckan gick jag hem till en gammal klasskamrat när jag lix var i hans krokar. Tyvärr var han inte hemma, men vi kan väl ses en annan dag, Krejsi Kojak? Förresten är det lustigt vad alla ens ex klassisar börjar dyka upp överallt. Skulle man känna för att lämna sitt förflutna bakom sig får man verkligen jobba hårt för att lyckas. Tur att jag är pepp på gammtiden!

Pedanttant

Mats har upptäckt att jag pedantviker snytpapperet. Jag kan inte hjälpa det, såna där rutiner sitter ju i hela livet. Jag skrattade lite lättsamt och tänkte tillbaka på första dagen i gymnasiet, då Eva i min klass noterade hur jag satt och delade in varmkorven i exakt lika stora bitar och duttade på lika stora mängder senap och ketchup. Jag vet inte om jag skulle kunna äta dem om de var olika stora. Skulle kännas helt galet. "Är det här verkligen min mat?!"

Jag är nog världens yngsta tant. Fattas bara att jag går runt med näsduk i fickan som jag alltid använder och aldrig tvättar. Annars så har jag nog bockat för de flesta kraven på att klassas som en old lady. Räknas det att min syster har en liten hårig hund som jag tar promenader med, eller måste jag ha en egen? Eller en katt! Åhh, ja, jag skulle vilja ha en liten kissemiss med mjuk svans som blir bortskämd i matskålen och har ett starkt ego. Det ska jag önska mig i julklapp. Det och en sån där bakmaskin så man slipper knåda degar för hand. På tal om jul så är jag så lycklig över att snön äntligen har kommit! Julkänslan kommer krypandes även den och jag är pepppepppepp på pepparkakor och adventsljus och töntiga Christer Sjögren, ja, till och med han!

Hemtrivsel

Käraste äraste läsare, jag har städat och inte gjort så mycket annat och därför inte haft tid att bjuda på ännu ett inlägg i denna smäckra blogg. My apologies. Tack vare min tama sysselsättning har inte så mycket hänt vilket därmed leder till att det inte finns så mycket att skriva här i detta nu. Jag keepar up med bakbestyret, har hunnit med både tårtor och bröd i veckan. It's well nice och så himla synd att man får dålig hälsa av ingredienserna. Jag måste ta tag i mitt träningsfattiga liv - Sarah, i veckan godtar du inte mina jag-kommer-inte-på-simningen-idag-ursäkter, okej?

The lovely Her

Jag gissar att jag har rätt bestämda åsikter om mångt och mycket. Allt eftersom dagarna går inser jag att det kanske inte alltid går att efterleva sin moral och sina idéer. Jag avskyr när jag kommer till insikten om att jag är precis så som de andra jag föraktar. Men verkligheten ter sig inte bättre än att man förändras och man ser saker i nytt ljus. Jag reagerar precis så som de. Så jag försöker bita ihop, försöker komma tillbaka till det jag var förut. Jag försöker tänka tillbaka på de som skriker och surar och bestämmer. För vem är jag att säga ifrån? Vem är jag att domdera?

Jag har som mål att aldrig bli som hon. Hon tog en svag själ och gjorde den till sin egen. Han gjorde som hon sa åt honom och hon slutade lyssna. Vad han än gör är det inte tillräckligt, vad han än säger är det inte nog. Hennes vanmakt i samband med hans veka jag har gjort att de inte kan vara utan varandra. De har hållit fast vid varandra alldeles för länge och det kommer aldrig att ta slut. Det är bevisat att dramatiska metoder inte spelar någon roll. De hittar alltid tillbaka till den beroendeställning de har som utgångspunkt. Första byggstenen är inte längre kärlek.

Nog är väl det ett extremfall, men jag undrar - är det naturligt? Ska man vara så fäst vid varandra att man inte kan släppa taget? Och jag undrar också, är det sådan man blir? Självgod och jävlig, krossar sin medmänniska och favorit? Hon är bara en, jag har sett fler. Alldeles för många flickvänner som tar för sig av det som inte är deras. De stjäl den vilja som egentligen inte tillhör dem. De förstör den personlighet som "inte duger" och de bygger om det som redan finns, för det passar dem bättre. Jag frågar, som så många andra, varför vill man ändra på den man tycker om? Om jag själv upptäcker svaret så vet jag att jag har misslyckats. Att jag har blivit lika ond som de.

Uppdrag: Rädda världen från dominerande flickvänner.


C'est la vie!

Åh, girls! Ni är underbara. Självklart har ni rätt - möjligheterna är gränslösa och det är jag själv som är hindret. När jag var ute på promenad idag tänkte jag på hur jag hela tiden ändrar mig, och varför det är så. Som att jag är rädd att min senaste idé inte är givande nog, att det finns något bättre att göra. Men hej, Hanna!! Hur många tror att jag kommer att vantrivas exempelvis i Paris? Jag har ju alltid drömt om att åka dit. Och suger det röv är det inte svårt att boka en biljett hem. Antar att jag får ut något av den resa jag än gör. Mari har rätt. Tänk vad jag kunde göra av all denna bloggande tid. Två inlägg bara denna dag!

So, whats on in Sollefteå? Vi såg Wall-E på Källsta ikväll. Vilken fin film! Edit och jag hade funderat på att se den på bio förut, men planerna ändrades när hennes klasskompis sa att den var barnslig. Pysch! Vad har man kvar om barnasinnet är försvunnet?! Speciellt vid elva års ålder? Åh, minns ni den tiden? När man gick i femman och bekymrade sig om vilka platådojjer som var tuffast. Samtidigt var man ute och lekte tills det blev mörkt. Härliga dagar. Eddan hade i alla fall gillat Wall-E. Kanske en bra julklapp?

Villrådig i Paris

Jag har blivit sugen på att åka till Frankrike. Spendera några månader där, bättra på mina je m'appelle och äta plenty med ost. Paris är inte långt från London heller, några trips ditöver skulle inte sitta illa. Då kan jag äntligen prata franska med Céline. Först hade jag i tankarna att plugga franska, men eftersom det kostar sin summa kanske det är smartare att bara glassa runt som världens lady of leisure eller försöka skaffa sig ett litet arbete? Vore också kul att lära sig nåt annat, typ ta en kurs i broderi. Tror ni fransmän håller på med sånt? Eller jag vet! Jag kan gå med i en sån här röstverkstad. Fatta utmaningen för mig som inte vågar sjunga! Där har vi rum för utveckling, det vill jag lova. Eller är det lamt att göra Paris? Antar att det blir liknande London, hej jag bor här och lär mig allt om hur engelsmännen äter sina fish n' chips. Kanske inte så spännande efter en tid. Det är ju inte som att backpacka sig runt i ett 30 grader varmt land med konstigt språk och lika konstig mat.

Det är det här som är så svårt. Vill jag a) vara en tjej med dykarcert och tusen bilder på människor jag aldrig kommer träffa igen eller b) vara en tjej som byggde upp ett liv i en halvfrämmande kultur? Eller c) vara en tjej som levde loppan i London ett år i sin ungdom, sen utbildade sig och fortsatte livet som arbetande hustru och mor till två mörkhåriga ungar med hus på Svenssonvägen 186?

Hur ska man tänka när man är villrådig? Jag vill göra någonting nu, men som ändå består. Jag vill inte leva lycklig i tre månader och sen är det över. London var ett bra år, och det finns kvar så mycket av det. Jag utvecklades och fick nya perspektiv på saker. Samtidigt lär man sig massor var och hur man än reser. Som det känns nu är jag inne på att bosätta mig någon annanstans. Det blir en annan helhet och i nuläget känns det som att det tilltalar mig mer. Fast umgängeskrets, större utforskning av ett område med en utgångspunkt. En fördjupning helt enkelt. Jag kanske borde bo i Frankrike några månader och skriva en bok om åldern 20-25. Den ska heta "Val och kval när vi hamnat i kvartal". Jag ska tillägna den till den stackare som förmodligen lider mest av författarens tvärvändningar och påhitt. You know who you are!


Min kompis Kompromiss

   

Pizza round two. Sveriges bloggande blondiner och brunetter kan inte under några omständigheter mäta sina onyttiga intag med vad jag ätit under dessa dagar. Tjiit. Det är hårt att umgås med folk som älskar skräpmat. Men man måste kompromissa, det lär jag mig hela tiden. Kan ju tyckas att jag borde kunna det vid det här laget, men jag är inte så säker. Eller så utvecklas bara mina kunskaper och jag kommer till högre nivåer på kompromisstegen. När man är två om saken kan inte en bestämma. Ändå är det så svårt att förstå motsatta argument och respektera nytänkande åsikter. Så svårt! Man är allt som oftast ute efter egen vinning och det känns som att det kanske inte alltid är på sin plats. Varför har vi så svårt för att bjuda utan att få igen? Vad är kompromisser egentligen? Involverar de vinning för alla parter eller innebär det snarare att man ger utav välvilja och nöjer sig där? På tal om att ge och ta, köpte en Lush-tvål till min kompis förra veckan och doften i min resväska är inte att leka med. Hela Emils lägenhet luktar söt kokos, för att inte tala om mina kläder. Men jag är inte den att gnälla, trots less näsa luktar det faktiskt gott och hon är värd besväret, min vän.

Vi beblandade oss med frusna Norrköpingsbor idag. Jag kan lätt konstatera att det är en stad i min smak och universitetet tycktes inbjuda till mys. Tänk er att bo i en stad med spårvagnar, det har jag alltid drömt om! På en av gatorna stod ett flertal silverfärgade bilar parkerade, varpå jag sa: "Nu är vi nog i Norrköpings glassigare delar." Vi såg oss omkring för att bekräfta påståendet, men fick negativt svar på en gång. Till höger om oss satt ett dussin gubbar med tovigt skägg, gamla toppluvor och slitna jackor på tältstolar och rökte. Jag hade nog fel. När dagen var slut fick vi turen att åka gratis tåg hem, så nu har vi en extra Jenny Lind att spendera på IKEA imorgon. Jag är på ständig jakt efter trivsamma skålar och håller tummarna för fynd. Mina IKEA-tillfällen har förresten ploppat upp väldigt oväntat och ofta den här hösten. Vad har jag gjort för fantastiskt för att förtjäna det?! Å andra sidan är det lite av en bestraffning. Det är näst intill tortyr att gå där och sukta bland vaser och fåtöljer när jag ändå inte har något fast och vettigt boende att satsa inredning på. En röd matta kanske matchar väggarna nu, men nästa år?

 

Kultur här och nu

Linköping! Vi har varit här i ett dygn och två timmar ganska precis. Storleksmässigt sägs det vara i klass med Umeå, men enligt mig själv känns i alla fall centrum här större än hemma. Vi håller till på Ryd, Linköpings Ålidhem, och de enda levande vi ser är cyklande studenter. Där har vi också en liknelse med Umeå, studenterna är samlade på sitt campus och inte vitt spridda. Studentlivet här kan beskrivas som röj. Röj, röj, röj. Det är kul, alla har fula overaller och man känner sig väldigt välkommen. Så himla kul att träffa Emil, på hans hemmaplan dessutom! Lägenheten är lagom rymlig och fin, och gästvänligheten tar aldrig slut. Sweet.



Stockholm är över nu och det är i och för sig lite trist. Jag gillar den staden, trots allt. Den är finare än jag tyckt tidigare och har faktiskt mer att bjuda på än jag idats bekymra mig om. Besökte nordiska museet igår och det var inte alldeles fel. Möbler, smycken, kläder, detaljer. Allt inom svensk historia radas upp i form av bild, text och föremål. Man blir lätt hemmablind och tänker att svensk kultur är väl ingenting. Men med ögon utifrån är det ju faktiskt någonting särskilt, någonting unikt för bara oss. Vi var först med att sitta i Bruno Mattsons fåtöljer, okej? Jihan tyckte om Sverige och var riktigt nöjd med shoppingen. Mission complete.

RSS 2.0