Flytt - allt ska bort

Pga flytt säljer jag ett urval av mina ägodelar. Svar till högstbjudande.

Kärnor från nèfles-frukt, 7st varav några något kantstötta.


Tre produkter från ett träd och två små kottar. Vas ingår.


Ekollon i gott skick. Går att dela itu.


Rosmarin från St Victoire. Doftar ljuvligt men smular något.


Timjan, två typer: en från område kring Gourdon och en från Aix en Provence. Säljes tillsammans.

Wienerbröd

Till min fars (förmodligen) stora glädje har jag idag lärt mig att baka wienerbröd. Det var inte så svårt som jag fått intryck av, och dessutom sjukt kul! Degen blir hur smidig och fantastisk som helst, man kan nästan göra pizzakonster med den. Det är kul att kalva när det går galant. Allt började med att jag håller på att tömma skafferiet och eftersom jag hade marsankräm, jäst och massa mjöl hemma väcktes tankarna kring krämbullar. Men jag hade ingen kardemumma och krämbullar utan den kicken kändes inte värt. Så jag kom att tänka på ett av de förmodligen vanligast förekommande bakverken i vårt avlånga land. Jag googlade och googlade och det ska sägas att recepten inte är lätta att bemästra. Efter lång läsning och efter att till och med ha tittat på en 7 minuter lång instruktionsvideo på norska på Youtube kände jag att jag var redo.

Många timmar och kavelvarv senare började det dofta underbart i lägenheten. Både min coloc Midi och hans vänner kommenterade den ljuvliga lukt som slog an deras franska näsor. Midi har blivit lite av en testkanin de senaste veckorna och han gav wienerbröden toppbetyg. "Hanna, c'est super bon!" Han beskrev dem som krispiga och perfekta. Jag hatar när folk bloggar om vad de bakat utan att dela med sig av recepten. Visst, okej om man typ gjort en ordinary kladdkaka. Eftersom det dessutom var klurigt att hitta ett perfekt recept lägger jag därför upp min efterforskning från idag inklusive bildbevis på att jag inte snackar goja.



Wienerbröd


25 g jäst

1 msk socker

1,75 dl mjölk

1 krm salt

1 ägg

4 dl mjöl plus till utbakningen

150 g smör/margarin


Vaniljkräm eller annan fyllning, t.ex. jordgubbssylt

1 ägg

Florsocker

Vatten


Alla ingredienser ska vara kalla! Kyl allt en timme innan baket börjas; även mjöl, socker, plåt, kavel m.m. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. När jästen löst sig tillsätt socker, salt och det uppvispade ägget. Tillsätt även mjöl och knåda. Kyl degen i 15 minuter. Skiva smöret med osthyvel eller med kniv i tunna skivor och bred ut på ett bakplåtspapper och ställ i kylen.

När degen kylts klart, kavla den ungefär 30x40 cm och lägg smörskivorna på 2/3 av degfyrkanten. Börja med att vika över den osmörade sidan mot mitten, sedan den sista tredjedelen på den. På så vis får man smör på varje lager. Kavla ut degen och vik i tredjedelar igen. Kyl degen i 15 minuter och upprepa vikningen och kylningen två gånger.

Dela degen i två delar och kavla ut 30x30 cm. Skär 9 rutor 10x10 cm och kavla till dem lite. Klicka på vaniljkräm i mitten av varje ruta och vik därefter in hörnen. Låt jäsa svalt under bakduk i 1-2 timmar. Pensla sedan på uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° i ca 9 minuter - beroende på ugn! Låt svalna och snirkla sedan över glasyr eller pudra över florsocker. (Eftersom jag inte gjort glasyren än finns inga expertutlåtanden, men recept för den oinspirerade hittas lätt på internet.)


Äpple och morot ska blandas

Jag ska bli sambo, student och Svensson. Jag ska tacka ja till en tvåa på Mariehem. Ha nära till bajskorvarna längsmed Nydala-cykelvägen och långt till allt annat. Jag ska bo i en relativt nybyggd och förhoppningsvis fräsch och inte ful lägenhet med balkong. Där ska jag baka nyttigt bröd och äppelpaj och lära min flatmate att tycka om andra grönsaker än morötter. Shit, det går verkligen att få in morötter i dagens alla födointag! Men man behöver mer variation än så.

Frukost - Morotsbröd med morotsmarmelad och morotsjuice
Lunch - Morotsbiffar med tsatziki där gurkan är utbytt mot morötter
Fika - Morotskaka med te smaksatt med morötter
Middag - Morot- och koriandersoppa
Framför filmen - Morötter med dip alt. morotschips (fast jag är inget fan av rotfruktschips)

Även fast jag inte är helt vaken i mitt val att väja mig för min manlige makepärs vilja för en gångs skull så är jag rätt peppad. Jag ser fram emot att bo tillsammans med honom och att flytta är alltid skitkul. Jag har redan börjat intala mig att jag ska slänga allt jag inte använder - tröjor från 7:an som jag klippt av ärmarna på och använt till nånting annat, fula presenter, innehållet i min bra-att-ha-låda som ärligt talat är fylld med halvtrasiga och oanvändbara grejer, typ ett glittrigt diadem i två delar och en kamera jag slutade använda på mellanstadiet. Jag ska anamma Mats minimalism och sluta överbelamra mitt liv med materialism.

Jag älskar verkligen att planera. Tyvärr är vi lite olika på den punkten, Mats och jag. Han kommer att ha skavsår i öronen redan efter midsommar, av att höra mina upprepade frågor om vilka gardiner han gillar och vilka jag verkligen vill ha. Jag har redan börjat spana möbler och paxat ett sängbord på Blocket, tre veckor innan jag ens kan vara på plats och köpa det. Framförhållning har aldrig riktigt varit min grej, men att planera för saker jag ser fram emot är en annan sak. Jag tror dessutom att Frankrike har byggt upp min självdisciplin och min mogenhet på den punkten. Jag hoppas att jag inte längre är lika tidsoptimistisk och att jag tar tag i saker innan eller när de ska tas tag i.


Batterfly

Jag tänker ta tag i det där med valet när jag besöker min diskutative och bäste vän i inom några dagar. Räknar med att hon kan informera mig om allt jag behöver veta. Inklusive propagera för röda makter och brutalt trycka ner den liberala sidan med skällsord och starka argument. Hon är hård som diamant och lika orubblig som en långsam pensionär på Konsum.

Innan dess ska jag försöka överleva mina resterande 33º varma dagar här i Provence. Jag är förväntansfull över att åka hem, ändå har jag nog den bästa tiden här nu. Maj månad slår definitivt de andra. Man ska lämna det roliga när det är på topp! Igår sov jag hos Mélusine och hon är en naturens själ och balkongdörrar och fönster stod på vid gavel från kväll till morgon. När vi ätit oss mätta på hemkörd pizza och gjorde vackra Radiohead-covers på två guror flög det in en fladdermus i rummet. Helt galet crazy! Jag ropade i förskräckelse att en fladdermus kommit på besök varpå Mel släckte lyset. Och vad händer? Det äckliga djuret dyker ner från sin takhöjd och börjar flaxa vid mina ben. Jag greps av lätt panik och kröp ihop som en köttbulle och viftade med en bok i luften för att skydda mig. Den flög ut och jag kunde andas igen. Sen försökte de andra påstå att det inte alls var en fladdermus utan en jättestor fjäril. Yeah right. Jag känner igen Batman när jag ser honom. Senare enades vi om att det var en "batterfly".

Jag har inget val

Förlåt en IQ-befriad, men är det val i år?! Varför har ingen sagt nåt?

Jag tror att jag ska rösta på Modsen. Dels för att jag inte vet vilka andra partier som finns nowadays (IQ minus igen) och dels för att jag vill se vad de kan göra för Sverige. När ska de sänka skatterna så man slipper fucking skyhög skatteåterbäringsräkning?

P.S. Hoppas att mina föräldrar inte läser det här inlägget.

Finn ett fel

"Super nära universitetet"

"Supernära universitetet"

Dags att börja kursen Särskrivning A?

Time out

Himlen bara grinar. Det är säkert kallt också. Just nu känns allt så himla bortkastad. Tiden befinner sig i ett vakuum. Kan man vara på dåligt humör i ett helt dygn? Jag tror att jag ska frossa kakor i helgen. Jag skiter i om jag blir supersized. Det är så värdelöst när allt känns värdelöst.

En dag i maj

Det gjorde ingenting att mjölken tog slut innan gröten. Glädjen överväger allt.


Foreign Kid

Ibland jag blir så trött på prata dåligt. Inte kan säga hur menar jag och det störa mig. Men snart det ta slut och jag sakna utomlandet. Blir skönt ändå komma hem och kunna slappna av.

I veckan har jag ätit gåslever. Men det var gjort på anka, räknas det som gåslever då? Påminner om leverpastej fast med mindre stark smak.

Gåslever

Igår åkte jag, Gaelle och Valérie till Lac du Bimont som ligger nedanför St Victoire. Vi hade picknick och badade. Jag och Gaelle simmade över till andra sidan och när vi klättrade upp på klipporna där fick hon syn på gigantiska fiskar i vattnet. Hahaha, vi blev jätterädda och vågade knappt simma tillbaka. De var enorma och hade lätt kunnat äta upp oss på tre millisekunder! Efter en stunds övervägande - vi hade ändå inget val - simmade vi i ilfart tillbaka. Puh!

Valérie och jag

Gaelle

Till Dig

steg upp på morgonen
innan din dag var riktigt vaken
woowow vilken härlig dag

smög mig på knä till sjön
för att få se dig bada naken
woowow vilken härlig dag


Hanna the hobbit

Hej på er!

Här är det svensk sommarvärme och som jag sagt tidigare: för varmt. Jag har letat sandaler i flera veckor men kan aldrig bestämma mig för vilka. Hur ser modet ut i Sverige? Som ni alla förmodligen känner till kan fröken Landström inte gå runt och se ut som alla andra. Här är det Tropeziennes som gäller:

Eftersom det är så himla varmt här så sväller mina fötter upp. Jag ser ut som en hobbit, fast utan hår. Skitpinsamt! Jag besöker skobutik efter skobutik och försöker le normalt när skopersonalen stirrar på mig medan jag kämpar så svetten tittar fram i pannan för att få på mig dessa skor. Oh, spana förresten in min nya klänning! Den är på gränsen till scrubs, men jag tror att med tillbehör (halsband, kofta, utan hobfötter etc) kan man undkomma sjuksysterkänslan.

Big Foot i skoaffären

Min fina födelsedag

Vilken superb dag det var igår. Jag blev ett år äldre, var på bra humör och hade en good hair day. Sarah ringde på förmiddagen och det kändes helt sjukt att höra hennes röst igen. Efter lunchtid började jag, Jenny och hennes mysbusige pojkvän Vince vår bestigning av berget St Victoire. Toppen ligger på över tusen meters höjd, tänk vilken miniplutt Kebnekaise är i jämförelse med Franska berg. Gud, vad vi svettades i början. Men efter nån timme dök vinden upp och vi hade en skön vandring. Just när vi nått korset uppe på toppen ringde min allra bästa vän. Åh, vad jag saknar henne. Värmen här börjar nästan bli outhärdlig för mitt skandinaviska sinne och det känns skönt att åka i slutet av maj. Hade jag stannat längre hade jag nog smält och runnit ner i gatubrunnarna. "Titta, det ligger en smält svensk på gatan!"


Jenny och jag på väg ner från St Victoire


Min kropp var alldeles mör när jag kom hem. Jag snabbduschade, packade kamera och överbliven kladdkaka och mötte upp Matcheû och Mélusine. Medan jag väntade på dem fick jag samtal från min hemstad. Både familjen och vännerna sjöng så det sjöng om det. Brudarna var bättre, men de hade ju värmt upp med körkonsert så de hade förtur. Sen kom M&M och vi gick på en tokmysig dyyr restaurang och åt gotteligott. Hade jag pengar skulle jag inta mina middagar där. M&M blev eld och lågor över kladdkakan. De fransmän jag träffar måste ju tro att vi inte gör annat än bakar i Svea. Jag har dessutom kommit på idén att starta ett svenskt pâtisserie här i Aix. Har redan två kunder; ovan nämnda. Det är dessutom ett klockrent argument att få hit mannen Mats, för han är lika förtjust i bakverk som alla andra. "Okej, honey. Flyttar du hit med mig får du smaka varje dag." Och jag menar, stannar han i norr, vem ska baka åt honom då?


Jag med pepparkvarnen

Tänk vilken ultimat grej! Bo i Frankrike från september till maj och baka kakor. Flytta hem till en röd stuga med vita knutar över sommaren och skriva böcker eller göra whatever. Jag skulle aldrig palla somrarna här. Och sommar i Sverige är förresten något oslagbart. Nu har jag stakat ut en livsdröm, hörrni!


Mysige Matcheû  Mysiga Mélusine

Nåväl, tillbaka till min första dag som 22-åring. Efter den excellenta middagen mötte vi upp våra CS-vänner som satt på en uteservering och sörplade alkohol. Hälften var finklädda och skulle på den stora balen som hölls i Aix igårkväll. Några av dem kom från Schweitz, och jag återträffade Lidia som var med på campingen. Otroligt söt ryska. Efter ett tag gick den finkläddare hälften iväg till balen och vi andra till en trendig bar. Bal är inget för mig, är inte så förtjust i att dansa och betala dyrt inträde och känna mig stel. Kul att klä upp sig, men jag har inget passande här i min garderob. Trendiga barer är inte riktigt heller nåt för mig. Jag tycker det är så löjligt när det står typ två tjejer intill sitt kompisbord och svänger rumpan till höger och vänster. Nej, jag är verkligen ingen dansös.


Jag och Vincent Jeff och Vanessa Vanessa, Mel, Matt, jag

Men vi hade en rolig kväll. Ingen av oss är väl egentligen barmaterial och det var skönt att vara med likasinnade. När jag kom hem pratade jag ett tag med Comrad, min halvnya flatmate. Han hade varit på den stora balen men jag tror nog han fått i sig några droppar för mycket och gått hem. Till slut var klockan halv fyra, vi avslutade vårt samtal och jag typ dog i sängen.


Brasilian birthday

Mélusine, Guillaume och jag fyller år efter varandra och slog våra kloka huvuden ihop och slog därmed våra födelsedagar ihop. Temat var brasilianskt - vi drack cocktails med lika delar lime och vodka och åt brasilianska flaggan.

Adela och David

Jag tog med mina två CouchSurfare från Canada. Två sötnosiga syskon!

Vanessa och Mélusine

Vanessa hade gjort brasilianska chokladkulor, jag glömmer alltid deras portugisiska namn. Kalasmums i alla fall! Mélusine fick blommor på sin födelsedag. Hon och Mattcheû gav mig förresten en jättefin bok med recept på franska bakverk! Toppen! Jag som funderat men snålat på att inhandla en. "Recept finns ju på internet.."

Jag och Sabrina

Jag hade som vanligt med ett svenskt bidrag - traditionell tårta. Vilken gjorde succé. Lyckades hitta marsankräm i affären efter att jag forskat reda på namnet i ett pâtisserie inte långt från mig. Var tvungen att vispa grädden för hand med en gaffel, tog det i omgångar för att bespara krafterna. Men det gick vääldigt långsamt, så efter några timmars omgångar gav jag upp och gick grannrunda. Många dörrknackningar senare fick jag tag på en elvisp. Två minuter, sen var grädden klar. Tacka vet jag elektricitet.

Svängig salsa Adela och Jean-Pierre Brasilianska flaggan 

Guillaume och Yoann

Guillaume som vi var hos och som fyllde år igår, den 8:e!

Camping i Verdon

Valborg 2009 toppar allt; det här var det bästa 1:a maj firande jag varit med om. Ersätt brasan med BBQ, Kopparbergs med rosé och svenskarna med CouchSurfare från vida världen - och vad får du då? Camping i Verdon! All slog upp sina Quechua (Frankrikes svar på Fjällräven), organiserade bilparkering och fyllde två kylskåp med grillkorv. Vi var kring 80 personer på plats, snarkade i kanon, spelade boule och klappade den vita katten som kom från ingenstans men dök upp överallt.


Matcheû och Mélusine
 Alfredo fiskar Jag blir uppfiskad! Aah!

Kris, min tältkompis JPitre spelar fiol Brittiskan till höger var så sjuukt lika Anja Pärson!

Fredagen gick mest åt till att bekanta sig med alla nya ansikten. På eftermiddagen badade vi i den kalla sjön. Det sades att temperaturen låg kring 10° men det är inte möjligt, det var tusennålarkallt men ändå badvänligt. När mörkret föll startades grillen och köksmästarna satte på sig pannlamporna för att hålla koll på sotfaktorn.

Tooki var en fena på salsa och han har det härligaste skrattet jag hört, en person med solstrålekarisma Jag, Mel och Alfredo som var en guru på gura Ludo

Efter att magen var mättad slog snilleblixten ner och jag blev akut badsugen. Jag sökte febrilt efter en kompanjon men fick ideligen till svar: "Bada mitt i natten? Är du inte klok?" Jag lämnade grillklungan och stegade mot de som samlats vid tälten. På vägen stötte jag ihop med en tjej och tänkte att hon skulle ge mig samma svar som de andra. Grov översättning av vår konversation:

"Hej, läget?"

"Fint! Du då?"

"Bra, men jag försöker hitta nån att bada med..."

"Va?! Nu?"

"Ja, men det är ingen som vill. Suck."

"Men jag vill skitgärna! Jag trodde jag var ensam!"


CS camping i Verdon 2009 Mörkergrillning Lunchrast för paddlare - Nicole i grönt, Claire i hatt och jag

Vanessa och Jeff Malvina och George Kortspel!

En pastis senare åkte kläderna av och vi tjoade ut i månens spegelbild. Att glida på rygg och titta på Karlavagnarna ovanför och höra tystnaden från stillheten är oslagbart. Naket nattbad tar hem förstaplatsen alla gånger. Därefter kröp vi ner i sovsäckarna och jag sov som aldrig förr. Vaknade upp vid halv nio med håret stående åt alla håll och ett strålande humör. Det fanns bara en sak att göra; morgondopp. När jag kom tillbaka till frukosten misstog alla mitt nybadade hår för nyduschat och blev lagomt förvånade när jag sa att jag tagit en simtur. Men morgonen därefter var det fler än jag som gled ut i det isande vattnet i morgonsolens sken. Bästa sättet att vakna ordentligt; morgonbad är #2 på topplistan.


Vince och kissekatten, Malvina döpte den till Etoile (Stjärna) Camp Mys vid stranden

Därefter hyrde vi kanoter och gjorde masstart. Alla var inte med på paddlingen, men säkert hälften. Självklart blev det ett dopp på lunchen också; så tredjeplatsen går till när man paddlat fram svetten i pannan och sen simmar ut i svidande kyla. På kvällen var alla solbrända och lika glödande som korvarna vi grillade. Jag hade bakat kanelbullar och de gick verkligen hem. Jag vet inte hur många som frågade efter receptet! Överlag har vi ätit gott hela helgen och överlag har vi ätit non stop. Men det var ändå helt bisarra mängder mat kvar när alla packade ihop sina Quechua söndag eftermiddag. Söndagen spenderade vi mest på klipporna nere vid vattnet. Badade, solade och picknickade. Var nästan sorgligt att ta adjö av alla nya vänner sedan. Vi ses nästa år...?


 Indianerna spelar Coyote Jag och Mélusine, söndag eftermiddag Matt och Cerise, gulligaste paret jag träffat

RSS 2.0